Andreu Punsola, 3r ESO
divendres, 27 d’abril del 2012
´SON GOKU´ BY ANDREU PUNSOLA
Andreu Punsola, 3r ESO
Tallar, tallar i tallar
La professora era una d’aquelles professors que se sentien orgulloses de la seva feina, però a qui, com a tots els altres, a cada final de mes li retallaven més i més el sou. Això sí, malgrat els inconvenients, ella tallava el silenci i quan començava a parlar no callava. Ens parlava de literatura, de gramàtica, de les llengües del món, etc. De vegades els temes eren interessants, però altres vegades pensàvem que tant de bo poguéssim tallar el temps i fer que les classes de català duressin tan sols vint minuts, dels quals nou ja els dedicàvem a preparar-nos per poder-les començar.
En realitat ens queixem molt del temps i sempre el volem allargar o retallar pel nostre propi benefici, però no sé per què crec que algú té unes tisores màgiques, perquè estic segur que ens ha retallat el temps de Setmana Santa i ens ha passat volant! Demà ja hi torna a haver escola! I els despistats com jo fem els deures a última hora, però sempre complim.
Doncs ja no sé què més dir, perquè he parlat tant en sentit metafòric de les tisores i tant de tallar i retallar que, per fi, he acabat tallant la meva redacció com si fos un artesà que talla i poleix la seva obra a poc a poc i es sorprèn ell mateix del resultat final.
Oussama el Hanini (4t C)
El sastre
Un matí, el sastre, amb els pocs diners que tenia, va anar a comprar unes quantes tisores, perquè les que tenia estaven mig trencades totes. Al cap d’una setmana, quan estava netejant-les, va agafar l’última i, al fregar-la tres cops, va aparèixer un geni molt petit i de color verd que li va concedir un desig. El sastre va demanar la felicitat eterna i el geni li ho va concedir. Llavors les tisores i el geni van desaparèixer a l’instant.
A partir d’aquell dia va ser l’home més feliç del món, però no es preocupava de res i el seu negoci seguia anant a pitjor. Al cap d’un temps, va entrar un client a la sastreria, però el sastre no hi era. El va buscar per la botiga fins que el va trobar darrere del mostrador, estirat al terra. El sastre havia mort de fam i de les males condicions en què estava, però va morir amb un somriure a la cara, sent l’home més feliç del món.
Erik Martins (4t B)
Don Tisores
Un dia, el seu millor escuder, l’honorable Mas, li va parlar de la llegenda de les tisores que tot ho tallaven. Li va dir que l’anterior rei les havia fet servir per fer el mal i retallar sous i sanitat i tot el que es pogués retallar. El rei Rajoy, al sentir això, es va horroritzar i ràpidament va decidir armar-se i amb el seu escuder Mas van encaminar-se cap a la cova del drac retallat, que era qui guardava la clau, per matar el drac i destruir les tisores malvades.
Quan van arribar a la cova i es van trobar el drac, el primer que va fer el rei Rajoy va ser treure l’espasa que havia heretat del llegendari rei Aznar. El rei, amb una gran valentia, li va tallar el cap al drac i va agafar les tisores que van sortir del seu estómac.
Van tornar al castell, a on els esperava una olla de lava per fondre-hi les tisores i destruir-les per sempre. Quan el rei va fer el gest de llençar les tisores a la lava, de les tisores va sortir un raig de corrupció que va infectar el rei i el seu escuder Mas, els quals, des d’aquell moment, es van tornar malvats i van retallar tot allò retallable fins a ser odiats per un regne d’atur i pobresa.
Bernat Renom (4t A)
dijous, 26 d’abril del 2012
El nostre somni
Sentiments
són massa moments al teu costat,
riures, plors, diversió, grans moments,
grans records, que mai no oblidaré.
Ara tot són plors i llàgrimes,
sense tu és molt dificil,
moltes preguntes passen pel cap,
preguntes, que no es resoldran.
Persones que intenten ajudar,
però sense voler, no ho fan,
massa gent, i moltes sensacions,
que fan que ploris com mai ho fas.
Gent que et diu que t'entén,
però no, no ho fan,
tinc ganes de plorar,
però sobretot cridar.
Has d'assumir que mai tornarà,
i això, et provoca mal de cap,
però el que més ràbia em fa,
que inventin coses que no saben.
Mai t'oblidaré, recordaré,
tants dels moments al teu costat,
riures, plors, diversió, grans moments,
grans records, que mai no oblidaré.
Abril Ramos (2n ESO E)
Persones i veritats
VOLDRIA...
LA HISTÒRIA DE SANT JORDI, LA HISTÒRIA D'UN CAVALLER
la història de Sant Jordi jo ara us contaré.
Una bèstia ferotge animals devorava
i quan d'aquests no en quedava,
a una persona segrestava
a la seva fosca cova per ser menjada.
A la princesa va raptar,
tot el poble es va escandalitzar,
i Sant Jordi al drac es va enfrontar
per a la bella dama poder alliberar.
Amb l'espasa de Sant Jordi el drac va morir
i de la seva sang un roser va sorgir.
Vet aquí un gos, vet aquí un gat,
aquesta llegenda no ha acabat.
Com un heroi Sant Jordi va quedar
i juntament amb la princesa es va escapar.
Ester Peinado 2n d'ESO
HORES I MÉS HORES
No hi ha paraules, en aquestes paraules
PANDORA
A mesura que
La gent no volia que se l’enganyés més i, per això, tot i que no agradés la realitat, s’havia de dir, perquè el poble tenia el dret de conèixer-la. Però no tot és tan esperançat com sembla, perquè si es volia que el país tornés a ser com abans o millorar la situació actual, s’havia de retallar d’alguna manera i d’algun lloc, a conseqüència de la quantitat de diners gastats anteriorment. És quan arriba aquesta situació que els polítics del país van començar a buscar “fórmules màgiques” per poder resoldre la situació que patia en aquell moment el país.
Va durar mesos la seva recerca, fins que finalment les va trobar en un petit calaix d’una botiga d’antiguitats de Barcelona, al carrer de Gràcia. Una vegada feta amb el poder de les tisores que podien arreglar la situació,
Avui en dia, ningú sap quines seran les conseqüències llunyanes que suposaran aquestes retallades, però actualment, el país de Kaos, segueix igual; un país on segueix havent-hi gent esperançada en què les coses canviïn d’alguna forma, i poder llevar-se pensant que a final de mes, tindran un sou per alimentar les seves famílies.
Des del país de Kaos, esperem que això sigui un punt i seguit a la segona història, més bona i positiva que aquesta.
PERSPECTIVES
Tú ets la meva vida
gràcies a les persones
que tinc al meu costat
gracies a tu puc
viure amb felicitat
saltar i cantar
amb l'amor que tu
em dónes en despertar.
Necessito sentir
sempre al meu costat
ja que sinó tota
la vida canviarà
Els teus ulls em reflecteixen
i em donen la llum necessària
per poder veure't la cara
i donar-te una abraçada.
La teva alegria
la sento cada dia
i això m'agrada tant
que sense tu
la vida acabaria.
Sara Parkinson
CANT DE BRESSOL
REFLEXIÓ ADOLESCENT
Raquel Albaladejo
2n de Batxillerat A
Un altre món
Les dues tisores
Els ciutadans començaren a queixar-se més i més, però no servia de res i en Mario seguia retallant cabells. Va arribar a un punt en què la gent no podia viure tranquil·lament. Ara, en Mario i els seus amics encara van retallant els cabells de la gent i encara no sabem com l'aturarem.
En aquest món
Miramón
LA PAU
ELS NENS DEL COR
la meva àvia sempre m'explicava històries de terror sobre aqueslla sinistra esglèsia. Feia poc, la Júlia i jo, que normalment passejàvem a prop de l'esglèsia, esoltàvem com les campanes replicaven i la remor de nens cantant era molt estrany, ja que feia temps no hi anava ningú, per aquesta raó vam voler investigar aquella nit.
Vaig empényer la porta i amb un grinyol, a poc a poc, la porta de fusta desgastada pel temps i plena de forats petits, fet pels corcons, va deixar al descobert l'interior de l'església, plena de figures que ens observaven intimidant-nos i com ens hi endinsàvem. Fascinada per l'església, observava amb curiositat els petits detalls, la Júlia era molt poruga i no se separava del meu costat, de sobte es van sentir unes passes al pis de dalt, la Júlia em va agafar el braç i amb un dit als llavis, li vaig fer un gest de silenci, ja que no volia, que l'autor dels passos se n'assabentés que hi érem allà, vam pujar per les escales de fusta mab sigil, quan ja hi érem a dalt van començar sonar les campanes, se'ns va posar el cor a mil per hora, a continuació es va escoltar el cant dels nens, ara al pis de baix. vaig agafar la motxilla de la Júlia per agafar alguna cosa per defensar-nos si hi hagués algun perill, vaig començar a remenar i vaig trobar en l'estoig, entre els colors de fusta, un cutex i unes tisores esmolades, jo em vaig quedar amb les tisores i la Júlia amb el cútex, va ser quan vaig sentir com algú em tocava l'espatlla, i no era la Júlia perquè ella era al meu costat, em vaig girar sobtada... era un noi amb la cara pàl·lida, llavis vermells com la sang i uns ulls brillants negres com aquella fosca nit. Abans que poguéssim cridar, va dir amb una veu tenebra:
-Qui sou? Si sou enviades pel dimoni aquest cop no podreu acabar amb nosaltres, ara som més forts i poderosos!- La Júlia i jo ens vam quedar bocabadades, llavors vaig dir:
- Tu qui ets i que fas aquí? I per què dius aquestes bogeries? Nosaltres només haviem vingut a l'esglèsia, ja que feia uns dies semblava que hi hagués nens dints cantant i les.. No sé ni per què t'explico perquè estem aquí, si no sé ni qui ets, ni què fas aquí!
- Sóc un nen del cor, fa 400 anys que vaig morir junt als meus companys, per culpa d'unes bèsties poderoses enviades pel dimoni... però ara que hem tornat ens en venjarem!
- Ets..un...fan...fantasma?- va dir la Júlia tremolant
- Sí i ara que ho sabeu tot, no podeu escapar, ara formareu part del nostre exèrcit... La Júlia i jo vam començar a correr cames ajudeu-me per les escales i quan ja hi érem, a la porta... una noia amb rínxols d'or se'ns va apropar i ens va injectar una mena de líquid blavós, vam intentar escapar però, era massa tard...i ja...érem un d'ells.
Cristina Edo 3r d'ESO C
POEMA DE LA PAU
divendres, 20 d’abril del 2012
Recomanació de llibres per Sant Jordi
-Les cançons de la Paula. En total són 3 llibres molt intrigant.
-Memòries de Idhún. És una trilogia molt fantàstica.
-Els jocs de la fam. Són tres llibres d'aventures.
-Hermosas criaturas. Són 4 llibres molt de fantasia.
-Marina. És un únic llibre molt bonic.
dijous, 19 d’abril del 2012
Lectura musicada de textos dels clàssics
El passat divendres 13 d'abril un grup d'alumnes del nostre institut va participar en l'acte organitzat per Òmnium Cultural "Els amics dels clàssics" amb la lectura de tres textos en català antic. Van obtenir un gran èxit ja que la llarga feina de preparació i l'esforç de les alumnes i l'alumne van donar uns resultats excel·lents.
De l'institut de Premià de Mar els alumnes de 2n d'ESO: Estela Banderas, Joan Busto i Sara Parkinson ens han llegit la Divina comèdia de Dante Alighieri. Chaima Anzaovi, Sara Bernard i Laia Muñoz ens han llegit Espill de Juan Roig i, finalment, les alumnes de 1r d'ESO Aida Casanovas, Laura Izquiedo, Palmira Sabaté i Irene Sanz han representat Tirant lo Blanc de Joanot Martorell.Podeu llegir una altra crònica d'aquest esdeveniment al bloc de Jordi Cervera.
divendres, 13 d’abril del 2012
Què en serà d'aquesta vida?
Que n'és dels nens d'avui? Sembla que cada vegada creixen mentalment més avançats que abans. Cada vegada van comportant-se de maneres inadequades per la seva edat. Si això segueix així que serà el pròxim que veurem? Un nen de dos anys amb mòbil? Una nena amb bolquers pintada sensualment?
Jo encara recordo quan anava a primària, si bé és veritat que la nostra generació ha crescut mentalment d'una manera massa ràpida, però encara recordo que fins a 6è de primària encara érem uns nens, amb la nostra infantesa, fent bestieses com posar noms a fils i jugar amb ells.
Construíem caus de sorral i hi posàvem ``bitxitos´´ dins perquè fos la seva casa. Avui dia, els nens a 4t pràcticament, comencen a fer canvis en la seva personalitat, es deixa de ser infantil molt abans. Me'n recordo que encara vèiem els famosos dibuixos de TV3, inclús a principis de primer de l'ESO. En canvi, ara els nens que veuen tals programes o juguen a coses més ``infantils´´ són anomenats ``frikis´´ o nens ``estranys´´. Me'n recordo que abans tenir un mòbil o sortir sol pel carrer només s'aconseguia quan arribaves a l'ESO i et guanyaves la confiança dels teus pares, en canvi cada dia veig a més nens de 9 i 10 anys sols pels carrers dient tonteries. On ha quedat arribar a casa i possar-se a veure la TV3 mentre berenaves i anaves a fer els deures? Abans, havia de passar un miracle per poder estar més d' una hora a l'ordinador, tot i que tampoc hi havia necessitat, els nens d'ara ja tenen fins i tot facebook, una xarxa social a la qual, per llei, només pots registrar-te a partir dels 14 anys. Però hauríem de plantejar-nos per què està succeint tot això?
És una resposta ben senzilla, els nens petits acostumen a copiar les coses que fem els grans, si veuen que estem al facebook, o que ens passem moltes hores a l'ordinador, ells faran el mateix, així que s'han de posar límits i edats per a cada cosa, sinó tota la societat ens descolocarà . Les coses arriben sempre al seu temps, el que no podem permetre és que arribin molt abans del que haurien d'arribar. La intantesa és una etapa única i meravellosa que mai es tornàra a repetir, no permetem que es perdi tan aviat.
Sonia , 3r d'ESO.
dijous, 12 d’abril del 2012
Desperts: sembla que dormim el que toca
Un cop teníem recollida tota aquesta informació, vam preparar una enquesta dirigida als alumnes del nostre institut. En total, hem recollit 121 respostes dels estudiants (68 dels quals són noies entre 11 i 16 anys, i 53 nois entre la mateixa edat) als quals agraïm la seva col·laboració.
Les preguntes que vam plantejar foren les següents:
A quina hora acostumeu a anar-vos-en a dormir si el dia següent hi ha institut?
A quina hora soleu aixecar-vos?
Teniu son a les primeres hores de classe?
Què fas habituàlment després de sopar?
Quantes hores et quedes despert després de sopar?
Els resultats més destacats són els següents:
Hi ha un percentatge 40% de les noies entre 14 i 16 anys que se'n van ha dormir a les 11 o 12 de la nit, com ho haurien de fer totes i així dormen les set o vuit hores necessàries ja que solen aixecar-se entre les 6’31 o a les 7 del matí.
Hi ha un 40% dels nois de 14 i 16 anys que se'n van ha dormir a les 11 o 12 de la nit i un 3% dels nois que s’en van a les 3 o 4 de la nit, aquestes 3 persones no descansen prou ja que el 20% dels nois s’aixequen a les 6’31 o 7.
Un 30% dels alumnes de 14 i 16 anys tenen molta son al matí i els nois d’aquesta mateixa edat tenen també molta son.
Hi ha un 30 % de les noies que veuen la televisió 1 hora o 2 hores després de sopar mentre que un 20% dels noies que agafen l’ordinador.
NIT DE MUNTANYA
LA BOIRA DÓNA PAS A LA MORT
Amics dels clàssics
El dia divendres 13 d' abril hi ha un acte literari centrat en els clàssics catalans: Joanot Martorell, Ausiàs March, Roís de Corella, Guillem de Berguedà.... L''institut Premià de Mar, L'escola la Salle, l'escola el Pilar, l'escola Assis Premià de mar, i l'institut Valerià Pujol aporten alumnes per tal fer la lectura d'aquests textos.
EL COL·LEGI
que només busca el nostre futur,
ara en el seu moment no el sabem valorar
el bon centre educatiu
el que podem anomenar "llar"
en el qual es pot recordar
la il · lusió i la victòria que mai se'n va.
Gayane Harutyuanyan