dimarts, 20 de gener del 2015

El cotxe sense volant


Benjamin Cammell i Guillem Llovera

És com KITT, el vehicle que conduïa Michael Knight a la sèrie El cotxe fantàstic: no necessita conductor. Google ja ha començat a provar-lo per la ciutat, segons ha desvelat, i ha conclòs que resulta molt més difícil que fer-ho per autopista.

La companyia té 24 prototips i ja els ha fet circular per zones urbanes. És un pas més en el projecte per crear un cotxe que es condueixi ell sol. Però la iniciativa, com és lògic, presenta múltiples dificultats. "Una milla de conducció per ciutat és molt més complexa que una milla de conducció per autopìsta, amb centenars d'objectes diferents movent-se en base a normes diferents i en una petita àrea", ha explicat en una entrada al blog oficial de Google el director del projecte del cotxe sense conductor, Chris Urmson.

Les conclusions per al cotxe de Google no difereixen gaire de les que pot experimentar un conductor novell. Però la diferència rau, segons el cap del projecte, en el fet que, a diferència d'un humà, "el cotxe sense conductor pot parar atenció a totes aquestes coses sense cansar-se mai ni distreure's".
Des de fa aproximadament un any, els Lexus RX450h equipats amb sensors de Google han estat circulant pels carrers de Mountain View, a Califòrnia, on el gegant tecnològic té la seva seu. També n'han provat el funcionament a Las Vegas, a l'estat de Nevada.

"Hem millorat el nostre software perquè pugui veure centenars d'objectes diferents de manera simultània -vianants, autobusos, un senyal de stop que sosté un agent de trànsit o un ciclista que indica amb un braç que vol girar", ha indicat Urmson.

De moment, els cotxes de Google -un projecte a llarg termini iniciat el 2009- ja han fet unes 700.000 milles -l'equivalent a 1.126.000 quilòmetres, fins ara fonamentalment per autopistes i carreteres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.