dijous, 18 de desembre del 2014

Resol els teus dubtes per resintonitzar els canals de la TDT


Alba Zarcos i Mar Hernàez
Ja haureu vist, a les televisons i diaris, que ara els canals de televisió “es traslladen”, això vol dir que es rentonitzen. També ho hauríeu de fer si voleu continuar veient-los en condicions òptimes.
La majoria dels edificis amb antenes col·lectives a partir de 3 habitatges haurien d’avisar el seu antenista per adaptar la instal·lació a les noves freqüències, que entraran en vigor a partir de l'1 de gener. La motivació d'aquests canvis és perquè, a partir d'aquesta data, hi ha algunes freqüències que s'utilitzaven per a canals de televisió i que passaran a ser utilitzades per les operadores de telecomunicacions per a la telefonia de dades 4G.
Amb data del passat 31 d'octubre, només el 25% dels 998.000 edificis que s'estima que s'han d'adaptar les seves antenes tenia un pressupost acceptat per a l'adaptació. En aquell moment, menys del 10% dels edificis havien estat adaptats.
Si es mantenen els plans del Govern d'apagar l'1 de gener els canals de televisió que es transmeten per freqüències destinades a 4G (dividend digital), prop de la meitat dels edificis de tot Espanya deixaran de rebre alguns canals per les antenes col·lectives.
L'anomenat Grup de Coordinació i Seguiment d'Actuacions per a l'Alliberament del Dividend Digital, que reuneix el Consell de Consumidors i Usuaris, les televisions autonòmiques (Forta), les televisions privades (Uteca), l'operador Abertis Telecom i la Federació d'Instal·ladors de Telecomunicacions (Fenitel), es va reunir amb la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació (SETSI), que depèn del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme per conèixer l'estat d'adaptació dels edificis d'habitatges.
En aquesta reunió es va constatar que la indústria "no disposa de la capacitat suficient per assolir un grau d'adaptació d'antenes acceptable en el termini inicialment previst de final d'any". En conseqüència, serà difícil tenir adaptades les antenes de la meitat dels edificis que ho necessiten.

Hi ha alguna possibilitat d'evitar la pèrdua de canals?
El grup de seguiment ha demanat al Govern que prorrogui el termini d'adaptació actual durant el primer trimestre. Això, segons asseguren, permetria avançar en aquesta adaptació. En el procés d'adaptació, alguns canals emeten per la freqüència que ja tenien, que hauran d'abandonar l'1 de gener, i pel que ocuparan de forma definitiva. Aquest procés s'anomena emissió en simulcast. L'1 de gener, s'apagaran les freqüències per sobre del canal 60 i ja ningú emetrà per duplicat.
El fet que la meitat dels edificis deixi de rebre alguns canals durant un període incert, a més de molestar els usuaris, que no poden accedir a tota la programació fins que completin l'adaptació, modifica de forma imprevisible i sempre a la baixa els registres d'audiències, que són essencials perquè els canals accedeixin al mercat publicitari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.