dimecres, 29 d’octubre del 2014

Windows 10: Un sistema operatiu per al futur


Benjamin Cammell i Guillem Llovera

"El natural seria posar un nom cronològic, ara seria el temps per a Windows 9, però sabem que el canvi mereixia una mica més radical.Windows 10 serà universal, per a tots els aparells ", així va arrencar Terry Myerson, vicepresident executiu de Microsoft, la presentació del sistema operatiu utilitzat per més de 1.500 milions de persones a tot el món a mig centenar d'analistes i premsa especialitzada, el que ells diuen insiders .

Microsoft ha fet un esforç per unificar el seu ecosistema i posar-se un pas per davant dels seus competidors. Ni Google, amb Android en mòbils i tauletes, i Chrome en els ordinadors, o Apple amb iOS per els iPad i iPhone i OS X per als Mac, tenen una integració similar. El repte que assumeixen és comptar amb una sola plataforma que funcioni en tots els aparells: amb ratolí, teclat, tàctils o híbrids. Amb Windows 10 es comptarà amb una sola botiga d'aplicacions com a aparador. Tot un repte en el qual, per triomfar, hauran de comptar amb el beneplàcit dels desenvolupadors.
El directiu va evidenciar una de les seves grans preocupacions: que conquisti, per igual, l'oficina i la llar. "Volem que sigui senzill, compatible i productiu, però també entretingut. Serà la nostra plataforma empresarial, però anirà sempre amb tu". Durant la mostra no hi va haver accés a versions en mòbil o pastilles, però sí a ordinadors amb pantalles generoses i tàctils.

Joe Belfiore, vicepresident a càrrec de Windows, va advertir de possibles errors: "És una versió massa prematura". L'home que va estar al capdavant de mòbils, assumeix tota la divisió amb una important rectificació: torna el botó d'Inici.Després de les crítiques a Windows 8 per eliminar-lo, a la part inferior esquerra de la pantalla es reserva el clàssic espai per desplegar els programes i arxius més utilitzats.L'escriptori es torna molt més tradicional, però es mantenen els quadres d'accés directe que s'ancoren en portada ( tils ), la grandària s'adaptarà de manera similar als ginys d'Android. "Volem que el personalitzeu, que ho feu vostre", ha subratllat.

Un aspecte interessant és com s'enfoca l'ús de diverses aplicacions al mateix temps. A la barra inferior han inclòs un botó anomenat "vista de tasques" ( task view ) on es veu quines aplicacions estan en ús. A més, es facilita l'ús en paral · lel de diverses aplicacions, sense que una prevalgui sobre una altra, un impediment que feia perdre segons i acabava per convertir funcions senzilles en farragoses."Hem après que la pantalla tàctil s'usava molt per entrar en configuració, hem mantingut la barra lateral dreta per entrar a les xarxes wifi, per exemple, perquè sigui més ràpid canviar qualsevol aspecte amb pocs tocs". Una afirmació clarament dirigida.

El gegant de Redmond no va revelar data concreta de sortida, ni preu. Tampoc va aclarir la vida que tindrà aquest nou sistema operatiu. Les dues últimes han superat els dos anys. Al començament de 2015 donarà una mostra més àmplia i la conferència anual de la signatura, a l'abril, serà el moment de conèixer-lo en profunditat juntament amb una nova onada d'aparells pensats per a aquest programari. "Windows 10 serà el sistema operatiu més obert i col·laboratiu que hem fet mai ", ha subratllat Myerson i alhora ha demanat que els assistents manessin crítiques per evitar errors.

A Microsoft són conscients dels errors tant de Windows 7 com 8: "Si pensem en els usuaris de Windows 8, en pantalla tàctil, el nivell de satisfacció és superior al dels que tenen Windows 7 amb teclat i ratolí. Hem tractat de prendre el millor d'ambdós mons ". Belfiore advertir que els canvis en l'ús seran notables, però no trencadors: "No diria que calgui un tutorial, però sí que hi ha noves aportacions, que es descobreixen amb facilitat, sense oblidar tot el que ja es coneix".

L'empresa que va fundar Bill Gates té davant seu el repte de conquistar tant a desenvolupadors, que facin atractiu el seu catàleg de programes, com a fabricants amb productes pensats per al nou sistema operatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.