dimecres, 1 d’octubre de 2014

Què pots fer quan acabis l'ESO?


 Roger Tro.
Quan acabis l'ESO, tant si has obtingut el títol de graduat en Educació Secundària com si no, serà el moment de decidir si vols continuar estudiant o començar a treballar. Si vols estudiar, pots fer el batxillerat, cursar algun cicle formatiu o cercar un curs o taller de formació ocupacional per començar a aprendre i tastar una professió que t'interessi. Però si t'estimes més cercar feina, abans de posar-t'hi has de saber quines eines i mitjans tens a l'abast.
No saps quin camí triar?
Potser vols fer el batxillerat i, més endavant, estudis universitaris, però encara no saps quin batxillerat t'interessa més ni quines portes t'obre cada un. També pot ser que no vulguis dedicar-te exclusivament als estudis i t'interessi treballar, estudiar idiomes o preparar-te per a una professió amb un curs o un taller de formació ocupacional. Ho saps, que pots fer el batxillerat i alguns cicles formatius a distància o en línia? No hi has pensat, a fer una estada a l'estranger? Que t'has proposat de dedicar-te més intensament a alguna de les teves aficions?
Hi ha un munt de possibilitats a tenir en compte, i has de triar d'acord amb els teus interessos, aptituds i expectatives. I si després d'haver agafat un camí concret arribes a la conclusió que t'has equivocat, no t'amoïnis pas. Tens molt de temps per a reorientar-te o tornar a començar.
Opcions a l'acabar l'ESO

Batxillerat: El batxillerat dura dos cursos. Et servirà per a decidir si vols estudiar a la universitat o no i en què et vols especialitzar. Actualment n'hi ha tres: arts (via d'arts plàstiques, imatge i disseny i via d'arts escèniques, música i dansa), humanitats i ciències socials, i ciències i tecnologia.
Ensenyaments artístics: Si les manualitats i les arts són el teu fort, potser et ve de gust d'estudiar art dramàtic, arts plàstiques, disseny, dansa o música, per fruir-ne com a afecció o per dedicar-t'hi professionalment.
Ensenyaments d'esports: Si t'apassiona l'esport i t'hi vols dedicar professionalment, aquests estudis et preparen per ser tècnic o tècnic superior especialitzat en atletisme, busseig esportiu, esports de combat, esports d'hivern, futbol i futbol sala, esports de muntanya i escalada, basquetbol, espeleologia, esports eqüestres, esports de vela, handbol i salvament i socorrisme.
Formar-te per treballar: La formació professional inclou un conjunt d'ensenyaments que et qualifiquen per fer diverses professions. Els cicles formatius inclouen formació teòrica i pràctica.
Si no has aprovat l'ESO
Pensar que qui no aprova l'ESO té poques sortides professionals és una equivocació.
Si tens més de 16 anys i no has aprovat l'ESO, però tens ganes de continuar aprenent coses, pots preparar-te per a superar unes proves que et permetran accedir als cicles formatius o als ensenyaments artístics i d'esports.
També pots acollir-te a programa de qualificació professional inicial (PQPI), entrar en una casa o taller d'oficis o anar per feina amb un curs de formació ocupacional.
Troba més informació a la pàgina gencat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.