divendres, 5 d’octubre del 2012

Calçots amb salsa romesco

Carlos Moreno i Vinko Kirigin.

Els calçots són tradicionals a Catalunya, amb els calçots es fa festa gastronòmica "la calçotada", aquesta festa es celebra des del gener de l'any 1982. Els calçots són una varietat de cebes tendres. Sobre l'origen del calçots hi ha diverses versions, però la més coneguda és la del camperol Xat de Benaiges. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de ceba al foc i va sortir un plat a l'atzar que van ser els calçots.

Com s'elabora

Rostim els calçots en una graella sobre foc de llenya fins que estigui socarrimada la part exterior. També els podem rostir al forn, encara que perdrem l'aroma i sabor característic del rostit amb llenya.
Sabrem que els calçots estan al punt quan per la capa exterior ja socarrimada comencin a sortir els sucs de la tija de la ceba tendra rostida.
Retirem les tiges del rostit i tapem amb paper de forn o amb draps nets perquè es conservin en calor i es pelin amb facilitat.
Els consumim pelats de la capa socarrimada i impregnats de la salsa romesco prèviament preparada.

Per elaborar la salsa romesco

Rostim els tomàquets amb els grans d'all, el pebrot sec i la llesca de pa, tot això junt en la mateixa safata del forn a 200 º C durant 30 minuts. Un cop rostits es deixen refredar. Si el pa agafés massa color es treu del forn abans.
Posteriorment, en el vas de la batedora, hi posem les ametlles i les avellanes i les piquem fins que quedin totalment triturades. Afegim després el pa torrat, un raig de vinagre, el pebrot i els grans d'all i batem tot el conjunt fins a formar una crema a la qual afegirem els tomàquets rostits, sal i l'oli d'oliva a raig fi.
Un cop formada la salsa romesco la deixem reposar. És una salsa que queda més saborosa elaborant-la d'un dia per l'altre i guardant-la a la nevera fins al moment d'utilitzar.
Aquesta salsa ha de quedar espessa perquè s'adhereixi als calçots i no degoti en excés.

Ingredients 

Una mica de sal
3 tomàquets
2 grans d'all
6 g d'avellanes (6 avellanes)
6 g d'ametlles (6 ametlles)
30 g de pa torrat (1 llesca)
10 g de pebrot choricero (1 pebrot)
10 ml de vinagre
100 ml d'oli d'oliva  


Temps d'elaboració: 30-40 min.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.