diumenge, 10 de juny del 2012

Festes de "quinceañera"

PROJECTE PER A FINAL DE CURS

Farem una recerca sobre les festes de quinceañeras que fan la majoría de noies sud-americanes.

Primer entrevistarem una nena que celebra aquesta festa properament. Buscarem una mica d’història i de la importancia que té aquesta festa i després farem un video curt on mostrarem totes les parts que té una festa de quinceañera. Será útil perquè així la gent sabrà de què van aquest tipus de festa, bàsicament per coneixement general.
La festa de quinceañera és una festa que celebren les nenes que compleixen 15 anys a sud Amèrica i es convida a tota la família i amics. Es fa perquè mostra el canvi de nena a dona que experimenten. El que vindria a ser aquí la festa dels 18, que es celebra diferent de les altres. En aquesta festa sud-americana es fan una sèrie de rituals. Al principi entra la quinceañera amb la seva cort d’honor, 14 dames i 14 cavallers.
A continuació el seus pares li fan el canvi de sabates on treuen les sabatilles i les canvien per talons:
Després la noia ha de ballar el vals amb el seu pare i amb el seu cavaller mentre bufa 14 espelmes i comença a ballar la cort d’honor.
Un cop acabat el ball, arriba el moment de les lligues. La quinceañera té 15 lligues a la cama. El seu cavaller ha de treure-li les lligues una per una, i entregar-les als altres cavallers perquè les fiquin a les dames.

Un cop acabat tot el ritual se sopa en el restaurant/pista que s’ha llogat, es talla el pastís i s’obren els regals. Tot seguit comença la festa! La gent balla fins les 3 de la matinada o més. Així acaba una festa de quinceañera.

Aquí está la entrevista a la qunceañera més propera que tenim, una redactora d’aquest article, la Génesis Robalino:

  1. Com et sents ara mateix que has “passat de nena a dona”?
          Em sento igual.
     2. Creus que realment estás fent un pas important o només és una cerimónia?
          Sí.
     3. Alguna vegada t’has imaginat com sería aquest día per a tu? La festa de veritat             s’assembla a la que et vas imaginar?
          La veritat es que sempre que m’ho imaginaba mai hauria pensat que aniria com va anar.                                        Vull dir, ni pitjor ni millor, va ser diferent.
      4. Com creus que se sent la teva familia ara?
          Em dóna la sensació que es senten molt orgullosos de mi, i com sóc filla única, ha          sigut una festa molt especial per a ells.
      5. Segons el teu punt de vista, en què consistéix aquesta cerimónia?
          A mi em sembla que aquesta festa és una representació del que és la vida per a una dona i és molt emotiva. Sempre he pensat que aquesta festa no era res especial, pero potser sí que sóc una mica més dona després d’això! Potser és una sensació, però ho noto.
     6. Aquesta celebració et fa sentir més a prop amb el teu país i les seves constums?
          Sí.
   7. Com et sents al ser una de les poques nenes que fan aquesta festa fora del seu país?
          Realment la gent es pensa que això ho fan poques nenes aquí, pero si et digués la gent que fa les seves festes de quinceañera a España et sorprendríes!
   8. Et vas vas saltar alguns dels rituals, o ho vas fer tot tal i com era?
          Em vaig saltar molts d’ells, alguns em semblaben inútils.



Àlex Aguilera i Génesis Robalino, 3er

1 comentari:

  1. Hola Génesis,
    M'ha agradat coneixèr-te una mica més i saber amb què t'emociones. Esperava veure penjades fotos de la teva festa, i veure't vestida per a l'ocasió, però ja veig que ets mica mica tímida. No ho hagués dit mai! Però no importa, perquè com que encarà hauràs de venir per l'insti, si vols, pots ensenyar-me-les en privat. M'agradaria molt veure-les. Per molts anys Génesis! Un petó,


    Rosa Marina

    ResponElimina

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.