dimarts, 27 d’octubre del 2015

EXCURSIÓ A MONTCABRER



El darrer dijous 8 d'octubre, els alumnes de 4 d'ESO que feien com a optativa biologia i geologia vam anar d’excursió a la muntanya Montcabrer situada entre Cabrils i Cabrera de Mar.

A les 8:00 els professors responsables ens van donar un dossier que havíem de realitzar a mesura que anéssim avançant. A les 8:10 ja estàvem preparats per marxar! Vam avançar pels camps de cultiu situats darrere de l'institut fins a arribar al Mercat de la Flor, on vam començar a pujar per la riera de Vilassar.

Allà, vam poder observar que el terra de la riera estava format per petits fragments de quars, mica, feldspat, argila... que per culpa de l'erosió i el transport provocat per l'aigua els minerals es trobaven en aquelles condicions. Una vegada pujada la riera, els professors ens van explicar que la vegetació protegia el terreny i evitava que l'aigua s'emportés el terra, vam poder veure un clar exemple.

Vam continuar caminant fins arribar a la Riera de Cabrils on vam veure que als laterals hi havia murs alts per evitar que l'aigua es desbordés i sortís cap a la carretera i als camps de cultiu. Vam ascendir per la riera pujant cada uns 30 metres uns esglaons gegants que eviten que l'aigua agafi massa velocitat. Ens vam endinsar al poble de Cabrils i vam aturar-nos per descansar i esmorzar en un petit parc.

A continuació vam dirigir-nos cap a la muntanya. Un cop allà vam trobar un indret on es podia observar dues roques que han patit meteorització, una física i l'altra química.

En arribar al cim de Montcabrer ens vam fixar en el paisatge i vam acabar el dossier. Més tard vam començar el descens cap a l'institut.



Meteorització química.

Meteorització física





15 comentaris:

  1. Us felicito per l'article. Aprofito per plantejar un repte a tots els alumnes de 4t que van participar a la sortida: Podeu explicar per què Montcabrer té més alçada i sobresurt per damunt de Cabrils i Cabrera?

    Pep

    ResponElimina
  2. Perquè la roca de la que està feta Montcabrer és més díficil d'erosionar i ho fa més lentament, al contrari de les altres.
    Patrícia Pujol

    ResponElimina
  3. Perquè la roca que forma aquestes muntanyes és molt dura i per tant es desgasta més lentament que la resta del paisatge, format per una roca més tova.
    Bet

    ResponElimina
  4. Montcabrer té més alçada que el seu entorn proper degut a que està format per leucogranit, un material més resistent que el que l'envolta, degut a això ha resistit devant dels agents geològics més que Cabrils i Cbrera; i ara mateix es toba a més alçada.

    ResponElimina
  5. Montcabrer té més alçada que el seu entorn proper degut a que està format per leucogranit, un material més resistent que el que l'envolta, degut a això ha resistit devant dels agents geològics més que Cabrils i Cbrera; i ara mateix es toba a més alçada.

    ResponElimina
  6. Aquest fet és degut a la composició de Montcabrer, que està format per leucogranit, un material mes resistent que la roca de la que estan formades Cabrils i Cabrera. A conseqüencia d'això, Montcabrer no s'ha erosionat tan ràpidament com els pobles del seu costat.
    Laia Surós

    ResponElimina
  7. La muntanya de Montcabrer està formada per una roca més dura que la resta del relleu, i per tant es desgasta més lentament. Com que els terrenys de Cabrera i Cabrils, constituits per una roca més tova, s'han erosionat i meteoritzat amb facilitat, Montcabrer ha quedat més elevat.

    ResponElimina
  8. És degut a que el material és leucogranit, un material molt més fort i resistent que la mateixa roca.

    ResponElimina
  9. Perquè la pedra de la que està feta la muntanya de Montcabrer (leucogranit) és més resistent a l'erosió que la pedra de les muntanyes que l'envolten.

    Emma Pastor

    ResponElimina
  10. El tipus de roca de Montcabrer es leucogranit, una roca més dura que la que formen Cabrils i Cabrera. Això fa que es desgasti més lentament i Montcabrer quedi més elevat.
    Emma Aguilera

    ResponElimina
  11. Montcabrer està format per leucogranit, un material mes resistent que la roca de la que estan formades Cabrils i Cabrera. No s'ha erosionat tan ràpidament com els pobles del seu costat i es toba a més alçada.
    Soukaina Anzaui

    ResponElimina
  12. Perquè Montcabrer està format per una pedra més dura i més difícil d'erosionar, al pas del temps no s'ha erosionat tant com cabrils i cabrera i per això Montcabrer està més elevat

    Àlex Rodríguez Fernàndez

    ResponElimina
  13. Perquè Montcabrer està format per una pedra més dura i més difícil d'erosionar, al pas del temps no s'ha erosionat tant com cabrils i cabrera i per això Montcabrer està més elevat

    Àlex Rodríguez Fernàndez

    ResponElimina
  14. Montcabrer es troba a més alçada que Cabrera i Cabrils perquè està format per leucogranit. Una roca més dura i resistent que fa que el desgast sigui més lent que a les zones del voltant.
    Mar Xiao

    ResponElimina
  15. Montcabrer, com Burriac, són zones més elevades que sobresurten més que la resta.
    Això es degut que a la composició de la muntanya es de leucogranit, un material molt resistent i dur.
    Per tant és desgasta més lentament que la resta del paisatge, format per roca més tova (com Cabrils o Cabrera)
    Mar H. (4t B)

    ResponElimina

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.