dimarts, 24 de febrer del 2015

Elio: el cotxe que contamina menys que una vaca


Gerard Becerra i Pol Gant

Elio Motors és una petita companyia estadounidenca fundada el 2008 per l'enginyer Paul Elio. Fa uns mesos va anunciar la intenció de produir en sèrie un petit tricicle ecològic: el P4. És el seu primer vehicle. La seva filosofia és merament urbana i ecològica. En coneixem alguns detalls i entre els més característics, la firma destaca que serà menys contaminant que una vaca.Comparar una vaca amb un vehicle és una cosa curiosa però no per això ha de ser certa. Segons Elio Motors, una vaca produeix uns 110 kg de metà (quasi 2.200 kg de CO2) a l'any, que emet en forma de ventositats.
En canvi el P4 té un consum mig de només 2,4 l/100 km. i porta un motor de tres cilindres amb 900cc . La seva potència se situa al voltant de 55cv, amb la qual cosa aconsegueix arribar de 0 a 100 km/h en 10 segons.  No són xifres d'esportiu, però sí pròpies d'un vehicle mitjà actual. Té un pes de tot just 343 kg. No faran falta molts cavalls per aconseguir unes prestacions dignes. La firma pretén llançar-lo l'any que ve, amb un preu de sortida molt ajustat de només 6.800$ (4.900 €) i diuen que compten amb més de 14.000 peticions en ferm.
És un vehicle petit per dins, amb tot just quatre metres de longitud i 2,80 metres de distància entre eixos. El P4 té un disseny aerodinàmic inspirat en una llàgrima, està dissenyat per a albergar dues persones d'1,85 m. d'alçada i amb un pes de fins a 100 kg. assegudes en tàndem. El fabricant diu que han realitzat proves amb persones de fins a dos metres i 165kg, i van ser satisfactòries. Equipa 3 coixins de seguretat i una gàbia reforçada similar als cotxes de competició, per assegurar la seguretat dels seus ocupants.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.