dimarts, 23 de desembre de 2014

Google news tanca les portes a Espanya


Guillem Llovera i Benjamin Cammel

L'estat espanyol és des d'avui el primer del món on Google tanca el servei de notícies Google News. Des d'ara, el gegant informàtic n'exclou els mitjans de comunicació espanyols, arran de l'aplicació de la 'taxa Google', o 'taxa AEDE' (amb referència a l'Associació d'Editors de Diaris d'Espanya) inclosa en la nova llei espanyola de propietat intel·lectual, que entrarà en vigor l'1 de gener. De resultes d'aquesta taxa, els agregadors havien de pagar una 'compensació equitativa' als editors pel fet de beneficiar-se dels continguts produïts per aquestes publicacions.
Ara mateix, doncs, la web de Google News en espanyol redirecciona a una pàgina que explica que han tancat Google News a Espanya.
Google News és un servei gratuït que utilitzen i aprecien milions d'usuaris de tot el món i que en l'actualitat es troba disponible en més de 70 edicions internacionals i en 35 idiomes. Inclou des dels diaris nacionals, fins a les petites publicacions locals, mitjans especialitzats i blocs. Els editors poden triar si volen que els seus articles apareguin a Google Notícies o no i, per raons de pes, la immensa majoria opta per la seva inclusió. Google News crea un veritable valor per a aquestes publicacions en dirigir trànsit d'usuaris als seus llocs web, la qual cosa al seu torn els ajuda a generar ingressos publicitaris.
«Després de l'aprovació de la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual hem hagut de tancar el servei de Google Notícies a Espanya. Aquesta nova legislació obliga qualsevol publicació espanyola a cobrar, vulgui o no, a serveis com ara Google Notícies pel fet de mostrar el més mínim fragment de les seves publicacions. Com que Google Notícies és un servei que no genera ingressos (no mostrem publicitat a la web), aquest nou enfocament és senzillament insostenible. Des de Google continuarem mantenint el nostre compromís d'ajudar i treballar amb el sector de la informació, de la mateixa manera que ho farem amb els nostres milers de socis a tot el món, inclosos els d'Espanya, per ajudar-los a incrementar els seus lectors i ingressos a Internet»

Les raons de la 'taxa Google'
Google va publicar un comunicat al seu bloc que deia: 'Lamentablement, com a conseqüència de la nova llei de propietat intel·lectual, aviat haurem de tancar Google News a Espanya. Com que Google News és un servei que no genera ingressos (no hi ha publicitat a la web), aquest nou enfocament resulta insostenible.'
La inclusió d'aquesta 'taxa Google' és conseqüència de la pressió de l'AEDE, que volia rebre una compensació econòmica pel fet que Google fes negoci amb els seus continguts. Aquests diaris, els principals diaris espanyols, van aplaudir aquesta mesura de la nova llei. Però ara es posen les mans al cap, perquè la decisió de Google de tancar el servei de notícies pot tenir molt males conseqüències: la desindexació de les seves notícies pot implicar una caiguda en picat de l'audiència que tenen a internet.
Google News és l'únic servei de Google que encara no ha estat traduït al català. I per això aquesta mesura pràcticament no afectarà els continguts dels diaris en la nostra llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.