dimecres, 3 de desembre del 2014

Els porros no enganxen?


Alba Zarcos i Mar Hernàez

Hi ha molts mites rondant sobre de les drogues i el seu consum, per això aquí teniu un recull dels tòpics més usuals que metges i científics han investigat si és veritable o fal. Podeu consultar-ne més informació a Canal Salut.

El tabac i l’alcohol no són drogues.
Encara que siguin substàncies legals, es consideren drogues perquè afecten l’organisme i provoquen diferents efectes negatius i tenen la capacitat de generar canvis de l’humor, alteració de la memòria i irritabilitat, anorèxia, ansietat i insomni.
Les drogues d’origen natural són inofensives per a la salut.
El fet que una substància sigui natural no vol dir que no pugui tenir efectes perjudicials per a l’organisme i que sigui inofensiu. Cal tenir present que alguna d’aquestes substàncies naturals pot tenir efectes molt potents (com per exemple algun tipus de marihuana i bolets). El consum d’aquestes substàncies també provoca alteracions en el funcionament normal del cervell.
Fumar un cigarret relaxa.
El tabac és una droga que estimula el sistema nerviós central. La sensació de benestar prové quant arriba la nicotina al cervell, ja que el cervell te'n demana un cop que ja n’has consumit molta.
Tothom fuma!
Només un de cada tres catalans major de 15 anys fuma de forma diària o ocasional. La resta, o no han fumat mai o ho han deixat.
Beure alcohol només els caps de setmana no comporta riscos.
Un consum elevat d’alcohol, tot i que sigui de forma puntual, pot ocasionar un dany important per a la pròpia salut (per exemple un coma etílic) i un augment del risc de patir altres problemes ja que està associat a altres conductes de risc com la conducció sota els efectes de l’alcohol i les pràctiques sexuals sense protecció.
Beure alcohol ajuda a lligar.
En un inici pot donar sensació d’eufòria i de falta de timidesa. Això fa que es perdi la vergonya a l’hora de parlar, ballar, tenir relacions sexuals, etc. No obstant això, com que es té una percepció distorsionada de la realitat, pot ser que es facin coses que no es farien en un estat més lúcid: tenir relacions sexuals sense protecció, lligar amb algú que potser no ens interessa, etc.
Vomitar accelera l’eliminació d’alcohol a la sang.
Ni vomitar, ni refrescar-se, ni prendre cafè serveixen per eliminar l’alcohol més de pressa. Tot i que pot fer que la persona se senti més desperta, però no l’ajudarà a eliminar l’alcohol o millorar les habilitats psicomotores.
El cànnabis té efectes terapèutics, per tant, és sa.
S’ha vist que determinats principis actius d’aquesta substància tenen efectes terapèutics pal·liatius per a alguns símptomes de malalties. Però que tingui un potencial terapèutic no vol dir que sigui sa. Per exemple: si teniu mal de cap podeu prendre un analgèsic però això no vol dir que sigui sa i s’han de tenir en compte els efectes secundaris.
Els porros no enganxen.
És cert que la major part de la gent que fuma porros no hi està enganxada, però hi ha persones que presenten una dependència del consum. Algunes pistes per saber si s’està enganxat és quan es fuma sol, per evadir-se dels problemes, al matí, quan s’està neguitós perquè no té porros, etc. També s’ha de tenir en compte que habitualment els porros es fan amb tabac, substància molt adictiva i això fa que a vegades s’augmenti el consum i la possibilitat de dependència d’aquesta substància.
La cocaïna millora les relacions socials.
L’efecte estimulant d’aquesta droga pot donar una falsa sensació de seguretat en un mateix i certa sociabilitat. Això és passatger i després es produeix una baixada intensa que causa fatiga, depressió, mal humor i, fins i tot, agressivitat.
Els maltractadors són violents a causa del seu consum de drogues (alcohol).
L’alcohol i les drogues són factors de risc, i poden actuar com a detonant de violència, els factors de risc més importants en les persones maltractadores són les creences interiors. Però no totes les persones amb una addicció han de ser violentes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.