dimarts, 4 de novembre del 2014

Vine a donar sang

Alba Zarcos i Mar Hernàez

S’ha d’anar a donar sang, tan sols és un moment, però per a molts malalts pot suposar la diferència entre la vida o la mort. La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i fet  per professionals especialitzats. No comporta cap risc; en canvi, per els malalts, pot suposar avançar en el seu procés de curació. Avui en dia la tecnologia ha avançat molt, però encara no es pot fabricar sang, l’únic mètode per obtenir sang és gràcies a les donacions de les persones.

Només fent una donació podràs ajudar fins a tres malalts diferents, ja que de cada donació s’obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies. Els concentrats d'hematies es conserven 42 dies, el plasma es conserva un any i les plaquetes es conserven cinc dies.

La necessitat de sang és constant. A Catalunya cada dia n’hi ha unes 1000 donacions, per això heu d’anar a donar. La majoria d'intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions, així que la donació s’hauria de convertir amb una acte quotidià. Per donar sang, pot ser qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys i ha de pesar més de 50 quilos, perquè a cada donant li extreuen 450 ml de sang.
Les dones poden fer donacions fins a tres cops al anys, en canvi els homes quatre, sempre que passin dos mesos entre donacions. A diferència del que passa quan un es fa una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú (sense menjar). Fins i tot és recomanable menjar una mica. Has de saber que no pots donar sang si no tens entre 18 i 65 anys o peses menys de 50 quilos. També ets en aquest cas si has patit l’ hepatitis abans dels 12 anys, si tens el colesterol elevat o prens algun medicament freqüentment.

De moment a Premià de Mar no hi ha cap lloc fix a on poder anara  donar sang, però diuen que dintre de poc vindran. Recentement, s'han fet donacions a Mataró, diumenge, 2 de novembre de 2014, als locals Associació de Veïns Parc del Palau amb la adreça Siete Partidas, 54-56. De 10:00 h del fins les 14:00h; l'11 de novembre de 2014 també se n'han fet a l'institut Alexandre Satorras.
Com sempre, al punt fix de recollida és a l'Hospital de Mataró, Ctra. Cirera, s/n. Si tens algun dubte pots trucar al 937 417 700 o enviar un fax al 937 417 733. S'hi pot anar el primer  dimarts de cada mes, de 10 a 14h i de 16.30 a 20.30h.

Si vols donar sang el primer que has de fer és omplir un qüestionari orientatiu per detectar qualsevol possible factor de risc. L’objectiu d’aquest qüestionari és tenir cura per la seguretat del donant i del futur receptor. En cas d’una resposta afirmativa, s’invalidarà directament la donació de sang. El metge responsable de l'extracció és qui decidirà, en última instància, si es realitzarà o no.
Comparteix la teva sang.

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.
                                                               
                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.