divendres, 21 de març del 2014

Insults catalans

Per tal de celebrar el dia Mundial de la poesia, els alumnes de 2n de Batxillerat han elaborat uns breus poemes centrats en el significat d'insults típicament catalans.
La idea partiex del text L'insult insuls de Bernat Puigtobella, que es va treballar a classe, el qual demostra les grans dificultats que té la llengua catalana per imposar-se en els registres col·loquials i vulgars davant dels atacs de les llengües foranes.
Es tractava d'escriure un breu poema sobre un dels insults treballats i il·lustrar-lo amb una imatge que no fos ofensiva.
En teniu uns quants penjats per l'institut, però la col·lecció completa la podeu consultar en aquesta CARPETA.

47 comentaris:

  1. El que més m'agrada es el de gamarús perquè és molt divertit i pots fer molts rodolins.
    Txell

    ResponElimina
  2. El que més m'ha agradat ha sigut el que en la imatge surt en Homer Simpson perquè m'ha resultat graciosa la rima.
    Fran Rubio

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. El insult català que més m'agrada es el de poca-solta.

    ResponElimina
  5. El insult que més m'ha cridat l'atenció ha sigut el de Carcamal.

    ResponElimina
  6. el que m´agrada més és el de Fascinerós.

    ResponElimina
  7. El insult que més m'ha agradat ha sigut el de Carcamal.
    Liliana

    ResponElimina
  8. El que més m'ha agradat a mi ha sigut el de l’insult de soca.
    Primer de tot he de dir que m’ha cridat l’atenció per els colors vius que destaquen entre els altres i sobretot perquè surt un personatge dels Simpson.
    A part d’això, penso que el poema té un toc d’humor i la rima està molt ben pensada, ja que a la vegada deixa molt clar el que vol dir l’insult, sobretot en les dues últimes rimes, que diu “s’ha guanyat a pols l’insult de soca, després de confondre l’or amb una simple roca’’.

    Andrea Gómez
    2n BATX. B

    ResponElimina
  9. M'ha agradat molt el de llepa culs, m'ha semblat un insult català del qual no en fem servir gaire però que tot i així ho pensem de tant en quant
    Maria Diaz 2n A

    ResponElimina
  10. Ai collons!, quina sorpresa.
    Que uns alumnes tant xerraires
    utilitzin tant bé les paraules
    i escriguin sense malesa.
    No sou pas uns trinxeraires.

    ResponElimina
  11. El poema que més m'ha agradat ha sigut el de l'insult "cagadubtes" perquè crec que la rima està molt ben feta i el poema resumeix molt bé el significat de l'insult. Trobo que està molt ben pensat.

    Clàudia Centelles

    ResponElimina
  12. El poema que mes m'ha agradat es el de la Mireia Troyano, amb l'insult enze, ja que es un dels mes facils d'entendre i descriu clarament el significat de la paraula.

    ResponElimina
  13. Si hagués de triar algun dels poemes elaborats amb insults catalans em decantaria pel de mitjamerda. Elaborat a partir d’una rima AABB, la seva sonoritat i simplicitat fan que aquest poema sigui fàcil de recordar i que em produeixi un certa gràcia quan el llegeixo.

    Tot i que la seva il·lustració no sigui la més adient, el poema és prou bo perquè representa amb exactitud el significat de mitjamerda d’una manera educada i entenedora. La tipografia és clara i el fons, compost a partir de tonalitats càlides, no molesta a l’hora de llegir el poema.

    Javier Barquino 2nB

    ResponElimina
  14. Cecilia Bizzotto:
    M'ha agradat el poema de la Clàudia Centelles, sobre l'insult "Barrut". Exposa molt bé el significat de la paraula que, malgrat jo no la conoguès, l'ha definit perfectament. Alhora, la rima està molt bé i la presentació de la diapositiva m'agrada perquè és senzilla.

    ResponElimina
  15. L'insult que més m'ha agradat es el curt de gambals per què és molt interessant.

    ResponElimina
  16. El que més m'ha agradat ha sigut el de tap de bassa perquè és divertit i fa gràcia.
    Marina J.

    ResponElimina
  17. el que més m'ha agradat ha sigut el insult de manefla.
    Àlex Rodríguez

    ResponElimina
  18. L'insult que més m'ha cridat l'atenció ha estat "mitjamerda", el poema no m'ha cridat gaire l'atenció, encara que esta ben fet.
    "Mitjamerda" m'ha cridat l'atenció, ja que és més o menys igual que en castellà, i a més a més l'insult em fa molta gàcia juntament amb "cabró", ja que m'imagino en una picabaralla dient-se "mitjamerda" i "cabró" mentre es barallen.
    Jesús Olmo 2nB

    ResponElimina
  19. El insult que més m'ha agradat ha sigut el de Borinot.

    ResponElimina
  20. L'insult que més m'ha agradat ha sigut el de "fill de puta". El context s'adapta molt bé a l'insult, però el que més m'ha agradat ha sigut la rima del poema.
    Enhorabona!

    #elcatalàtambésapinsultar

    ResponElimina
  21. El únic insult que va ressonar a la meva oïda va ser -> TAUJÀ

    ResponElimina
  22. El únic insult que va ressonar a la meva oïda va ser > Taujà

    ResponElimina
  23. La tria és molt difícil, perquè tots els insults són molt originals però, a mi, el que més m'ha agradat ha sigut "esquenadret". Trobo que la il·lustració és molt adient i que, el poema, a banda d'estar molt ben fet, explica perfectament el significat del mot.

    Clara Trullenque

    ResponElimina
  24. El meu poema preferit és el de "tap de bassa" ja que segueix prou bé ls instruccions que calia seguir a l'hora d'escriure'l: hi ha quatre versos, com a mínim heptasíl•labs, que rimen; es glossa el sentit de l’insult, etc. A més, és clar i crec que està escrit amb certa gràcia.

    El text està il•lustrat amb la imatge dels famosos personatges del còmic Zipi i Zape, el qual solia llegir quan era més petita. Trobo bona idea que l’autor l’hagi relacionat amb l’insult perquè penso que aquest podria ser atribuït perfectament a aquests entremaliats bessons.

    ResponElimina
  25. El poema que més m'ha agradat ha sigut el de cagadubtes.
    Segons la meva opinió, la rima està molt ben trobada i la imatge i el disseny de la diapositiva s'hi adiuen molt. A més a més, crec que deixa clar el missatge que es vol transmetre.

    Sabina Cervero

    ResponElimina
  26. Penso que hi ha molts poemes que estan molt bé. Tot i que, si n'he de triar un, em quedo amb el de "fatxenda". Penso que la rima és original i descriu ben bé el significat de l'insult. A més a més, penso que és una rima que reflecteix la realitat actual dels adolescents que són fatxendes.

    Laura Torrent

    ResponElimina
  27. M'ha agradat el poema de la Cynthia (barjaula) ja que m'ha semblat original i ha sapigut coordinar i rimar bé les paraules. El significat de l'insult ha quedat bastant clar i concorda amb la imatge de la diablessa.

    ResponElimina
  28. L'insult que m'ha cridat més l'atenció és "carallot". Penso que fa un joc de paraules molt atractiu, amb una bona rima i engloba molt bé el significat de l'insult. A més, l'ús d'interrogacions i exclamacions posen èmfasi al que es vol transmetre.

    Anna Giménez

    ResponElimina
  29. La diapositiva que trobo que està més ben trobada és la de llepes. La seva rima consonant i els versos d'art major en ordre ABBA construeixen, conjuntament amb la imatge, una bona il·lustració de l'insult.
    Els quatre versos resumeixen perfectament el significat del mot.

    Marta Dios

    ResponElimina
  30. LLevat que hi ha un gran nombre de poemes molt ben fets, finalment he pogut decantar-me per un: "Fill de puta"
    Segons el meu parer, el poema engloba totes les instrucccions prèvies a seguir, té una bona rima i, per cridar l'atenció del receptor, tant el poema i la pròpia imatge engloben molt bé el significat de l'insult català.
    Solange Coronel

    ResponElimina
  31. M'ha agradat el poema del Roger Llovera Castillo (Es podria ser me gamarús) pel simple fet de que té bon ritme i de que ha complementat molt bé la frase amb gamarús (apart de que es la del meu germà).

    Llovera Castillo, Guillem

    ResponElimina
  32. El poema que més m'ha agradat és el de cagadubtes ja que trobo que la rima esta molt ben feta. I reflecteix molt bé el que significa l'insult.
    Mireia Vilajosana

    ResponElimina
  33. El poema que més m'ha agradat ha sigut el de tap de bassa, ja que penso que ha trobat una rima que dona sonoritat al poema i a més a més, els termes estan relacionats amb el mot. La imatge també concorda molt amb el significat. Crec que ha transmés molt bé la idea general del insult.

    Marta Fernàndez

    ResponElimina
  34. El poema que més m'ha agradat ha sigut el de tap de bassa, ja que ha trobat una rima bastant original i li dona sonoritat al poema. Amb la imatge, la rima i la concordancia que transmet amb els mots utilizats, dona una idea molt bona del significat de l'insult.

    Marta Fernàndez

    ResponElimina
  35. De tots els insults, el que més m'agrada és el d'orellut, ja que dóna a entendre que hem de conviure amb els nostres defectes i que no podem fer res per canviar-ho, ja qe hem nascut així, i així som.

    Abulai Trawally 2 Batx A

    ResponElimina
  36. Tots els poemes estan bastant bé, però a mi m'ha agradat el de "llepaculs", perquè trobo que té una rima fàcil i un bon ritme, que fan que sigui fàcil de recordar.

    ResponElimina
  37. Fascinerós per mi ha estat l'insult que més m'ha agradat. Té una rima enganxosa i no gaire forçada. Les estrofes estan ben pensades i no es feixuga de llegir. La imatge del còmic de Tintin li donen un toc graciós.

    ResponElimina
  38. El poema que més m'ha agradat ha sigut el de "esca del pecat".
    Mai havia escoltat aquest insult però crec que el poema expressa molt bé el seu significat. A més, crec que la imatge concorda molt bé amb el sentit del poema.

    ResponElimina
  39. Carlos Fernández Tomás1 d’abril del 2014, a les 18:34

    El poema que més m'ha agradat ha estat el de fill de puta, ja que tot i ser un insult molt comú i en aquesta situació poc original, crec que expressa molt bé al que es refereix l'insult i al que sent la persona que el rep.
    A més, crec que la imatge té un punt irònic i és original.

    Carlos Fernández Tomás

    ResponElimina
  40. Personalment, l'insult que més m'ha agradat és el de "Bocamoll". No pel poema en si, sinó per la presentació. He trobat que és original el format en que s'ha presentat l'insult amb la gran boca. Molt original.
    El poema en si està bé, amb rima ABAB. Però, repeteixo, no l'he volgut destacar pel contingut del poema, sinó més per com crida l'atenció amb la presentació, ja que és, sinó el que més, dels més originals.

    ResponElimina
  41. L'insult que més m'ha agradat ha estat el de xafarder, ja que s'enten perfectament el significat d'aquest. A més a més, considero que la imatge està molt ben trobada. La diapositiva aconsegeix l'objectiu de la feina, reflectir el significat de l'insult amb un format atractiu.

    Clàudia Roca

    ResponElimina
  42. En el meu punt de vista, l'insult que més m'ha cridat l'atenció és el de "barroer". He escollit aquesta diapositiva perquè crec que els versos estan molt ben pensats tot i que la rima no està molt elaborada. Una altre cosa que m'ha agradat i m'ha fet gràcia ha sigut la fotografia, la qual crec que representa molt bé el significat de l'insult.

    ResponElimina
  43. Sota el meu punt de vista tots els insults estan molt ben realitzats, però el que més m'ha agradat ha sigut el de "fill de puta". Crec que el significat d'aquest s'entén prou bé en el conjunt dels quatre versos i, a més tots quatre tenen rima consonant AABB. En altres insults la imatge representa millor el que l’insult significa, però no obstant penso que tot ho demés està ben encertat.

    Elisabet Martínez 2nB

    ResponElimina
  44. El poema que més m´ha agradat ha sigut el de carcamal, perquè el poema expressa en pocs versos el que vol dir l´insult. més a més la imatge expressa perfectament la idea del poema i és original.

    ResponElimina
  45. El poema que més m'ha agradat és el de "Llepaculs". He escollit aquest poema perquè tant el poema com la il•lustració mostren d'una manera fàcil el significat de l'insult. Per començar, el poema expressa exactament el que vol dir l'insult sense haver-ho de pensar gaire i el fet que la rima sigui AABB i consonant fa que sigui molt fàcil recordar-lo. D'altra banda, la il•lustració està formada per dos imatges: la noia amb els llibres i el numero "10" representant la nota que vol tenir. Només amb la imatge, podríem arribar a desxifrar que vol dir "llepaculs" si no ho sabéssim.

    En resum, el que m’ha fet escollir-lo és que no és un poema enrevessat sinó clar i senzill per tal d’arribar a tots aquells qui el llegeixin.

    ResponElimina
  46. De tots els insults que he llegit, el que més m'ha cridat l'atenció és el de "Llepaculs" ja que tant el poema com la imatge il·lustren molt bé el significat de l'insult Es pot detectar ràpidament la rima del poema, que és AABB i dóna una sonoritat que fa que es pugui recordar amb certa facilitat. Per tant, trobo que és un poema senzill però alhora original.

    David Pérez Lloveras

    ResponElimina
  47. Sincerament crec que tots els pemes sobre els insults catalans estan molt ben fets i força treballats. Encara que n'hi hagi més d'un que em cridi l'atenció, el meu preferit i el que més m'ha agradat és el de "fill de puta".
    La rima està molt ben aconseguida, ja que, per mi, té una doble funció; la de rimar tots els versos i la de plasmar el significat de l'insult en qüestió. A més a més, el vers és bastant graciós.
    Pel que fa a la il·lustració, és dels pocs o l'únic que està feta a mà, per tant crec que això fa que tingui més mèrit el treball realitzat.

    ResponElimina

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.