dimecres, 3 d’abril del 2013

L'herència i l'ambient van de la mà

Gata sdulta alletant els seus gatons
Marina Rodríguez

Sabem que l'expressió de la informació genètica depèn de l'ambient. En el cas dels gats siamesos això es pot veure en el color del seu pelatge.

Com tots sabem els gats siamesos tenen un color ben característic. El seu cos és de color beix, però les seves potes, cua, musell i orelles són molt més fosques. Això no és així des del seu naixement. De fet, quan neixen, són totalment blancs. Llavors, com és que el seu color canvia d'aquesta manera? Doncs bé, tot això és a causa d'un procés on intervenen tant l'herència genètica com les condicions ambientals. La hipòtesi que explica aquest canvi de coloració és que el fred activa el gen de la tirosinasa i aquest afavoreix la producció de melanina, que enfosqueix les zones on es produeix.
En els gats siamesos observem que algunes parts del cos tenen una tonalitat més fosca, que en èpoques de fred encara ho són més. El canvi de coloració en el pèl dels gats siamesos és degut al gen de la tirosinasa. El gen de la tirosinasa afavoreix la producció de melanina, i aquesta pigmenta les zones on s'acumula. En la síntesi de melanina hi intervé la tirosinasa (un enzim) que oxida l'aminoàcid tirosina i forma el pigment que dóna color a les zones fredes (la cua, les potes, el musell i les orelles). Per tant, es pot pensar que el gen de la tirosinasa s'activa amb el fred ja que les zones pigmentades d'aquests gats són les més fredes. Així doncs, el color del pèl en els gats siamesos és un caràcter que depèn en la mateixa mesura de l´herència, perquè hi actua el gen de la tirosinasa, i de l'ambient, perquè aquest gen s'estimula amb el fred. És a dir, l´ambient determina l´expressió del gen de la tirosinasa.
També es pot arribar a aquesta conclusió observant un altre aspecte que fa referència al pelatge dels gats siamesos. Aquests, quan neixen són totalment blancs. Tenint en compte la hipòtesi podem arribar a pensar que els gatons són blancs quan neixen perquè a l'interior de la mare la temperatura és càlida i constant i per tant el gen de la tirosinasa no es manifesta. Quan el gat ja ha nascut, i la temperatura de l'exterior varia, és a dir es refreda, la tirosinasa s'expressa provocant els canvis de color.
La conclusió que es pot extreure és que la hipòtesi plantejada a l'inici és certa. Les observacions ho demostren. Recordem que la hipòtesi era la següent: el gen de la tirosinasa s'expressa amb el fred. I això s'ha pogut comprovar observant que les parts més fredes dels gats són les més fosques, i que els gatons quan neixen són blancs però a mesura que passa el temps és van enfosquint les zones més fredes com a conseqüència dels canvis de la temperatura exterior. Però no tan sols aquest indicis fan pensar que la hipòtesi es certa, per exemple, també s´observa que el seu pelatge és lleugerament més fosc a l'hivern que a l'estiu, concentrant-se en les parts del gat més exposades al fred.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.