dijous, 22 de desembre de 2011

Lolita Bosch: Arrels i cor mexicans però al cap i a la fi, catalana

L’ escriptora Lolita Bosch, nascuda a Barcelona, però de cor Mexicà, va venir el passat 15 de desembre a la nostra escola per fer-nos una xerrada durant la qual ens va explicar moltíssimes coses interessants sobre la seva vida, la malaurada guerra civil patida a Espanya, i la situació actual de Mèxic. Aquesta dona és llicenciada en filosofia per la Universitat de Barcelona i té un postgraduat en lletres de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Escriu a la vegada en català i castellà, i la seva obra ha estat traduïda al polonès i a l’alemany.
A nosaltres quatre, personalment, ens va agradar molt la visita de Lolita Bosch, creiem que és una de les poques autores que han vingut al nostre centre que ha aconseguit captar la nostra atenció d’aquesta manera. Cap conferenciant no ens ha explicat coses que hagin acaparat el nostre interès durant tota l’estona. Pensem que ella feia molts esforços per tal que la xerrada no se’ns fes pesada, i ho va aconseguir. També ens va deixar uns minuts perquè li féssim alguna pregunta sobre els seus llibres , i sobre les seves vivències.
Lolita Bosch ens va explicar un munt de coses i d’anècdotes, i ens en vam quedar amb unes quantes. Ens va explicar que, tot i haver nascut aquí, a Catalunya, se sent mexicana, perquè té tota la seva família allà, i a més, ella s’ha criat a Mèxic. Diu que van haver-hi molts republicans que a la guerra civil espanyola van haver de fugir del seu poble i anar-se’n a França en busca d’una nova vida, i que allà es van trobar amb una França molt poc acollidora, i que els portaven a tots a unes enormes platges d’ on sortien en vaixells, i finalment, tota aquesta gent va acabar exiliada a Mèxic, que els va acollir molt bé. D’aquí ve que la seva família visqui allà, i que se senti tan mexicana.
Ens va parlar, també, de la vida a Mèxic, és la part més emocionant i interessant de totes per a nosaltres, ja que la vida allà és més difícil i perillosa del que ens pensem, a causa de la corrupció. Allà són freqüents els segrestos i la gent que es passa a la màfia per sobreviure i per poder alimentar les seves famílies. Ella va explicar que va ser segrestada en un taxi fa uns quants anys, però que això, allà és completament normal. Ens va explicar un parell d’exemples de gent que es va haver de posar de part de la màfia, i d’immigrants que són raptats per formar part d’aquestes màfies; molts són drogats per les pròpies màfies. Ens va relatar una història real d’uns dotze nens d’Hondures que van ser raptats de petits i van ser obligats a matar moltíssima gent per tal que no matessin les seves mares i que, a hores d’ara, aquests nens estan completament bandejats i són rebutjats per tothom. La Lolita Bosch ha creat, junt amb altra gent, una associació per ajudar a tota aquesta gent de Mèxic i voltants que no té ningú, i que vol trobar la seva família, o que vol un lloc per viure en condicions mínimament dignes . La web és: www.nuestraaparenterendicion.com
Una de les coses que més ens va impactar va ser la dada que va donar sobre el fet que una dona, si creua Mèxic, està previst que sigui violada entre 7 o 8 cops, completament aterrador.
Per acabar, trobem que va ser una molt bona idea per part de la direcció de l’escola i dels professors portar aquesta senyora perquè sempre va bé que una persona que ha viscut aquestes coses i que ha parlat amb assassins i amb gent conflictiva ens expliqui les seves vivències i el que ha sentit en primera persona. Espero que si torna algun altre cop al centre, pugui explicar més històries del seu passat, però que siguin menys dures i colpidores.


Aïda Espasa
Mireia Yañez
Aida Alvarez
Andrea Gómez

1 comentari:

  1. hola,som 4tE i volem agrair a tots els col·laboradors de "Somnis" la publicació d'aquesta crònica. Adéu :P

    ResponElimina

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.