Marta Aldariz i Nerea Prados
Dakota una jove de 19 anys dèspota, violenta i implacable. Com Dakota el 35% dels joves que beuen alcohol busquen baralles. Si Dakota beu alcohol es converteix en un autèntic dimoni, que es coneix per les seves baralles en la majoria dels bars que freqüenta. Creu que per llei els seus pares han d'estar al seu servei i ser els seus esclaus, i si no compleixen destrossa el que hi ha al seu voltant.
L'alcohol és una de les drogues més consumides a la nostra societat. Moltes persones acompanyen les seves activitats socials amb l'alcohol i és acceptat com un acompanyament agradable de les relacions i les trobades socials. Aquesta percepció de l'alcohol ha contribuït a estendre el seu consum no tan sols entre els adults, sinó també entre els joves i els adolescents, que s'inicien en edats molt primerenques.
Una persona jove no tolera l'alcohol de la mateixa manera com ho pot fer un adult. La beguda és més perjudicial per als adolescents que per als adults, ja que durant l'adolescència i la joventut el cervell encara es troba en desenvolupament. Beure durant aquest període crític de creixement pot causar un dany permanent en la funció cerebral, principalment pel que fa a la memòria, les habilitats motores (habilitats per moure) i la coordinació.
D'acord amb les recerques que s'han fet en aquest àmbit, els joves que van començar a beure abans dels quinze anys tenen quatre vegades més possibilitats de desenvolupar una dependència de l'alcohol que aquells que van començar a beure als 21 anys.
Els efectes del consum d'alcohol varien segons les persones i les quantitats ingerides. Entre els principals factors hi ha l'edat, ja que les persones amb menys edat i que es troben en un procés de desenvolupament físic i hormonal són més susceptibles d'intoxicar-se. La dosi letal d'etanol en els adults s'estima que es troba entre els 5 i 8 g/kg. de pes, mentre que per als nens és de 3g/kg. de pes. Un altre factor important és el pes. Evidentment les persones amb menys pes toleren menys quantitat d'alcohol que les de més pes. El sexe també s'ha de tenir en compte ja que les dones toleren menor quantitat d'etanol en el seu cos que els homes. Depenent de la quantitat d'etanol que tinguem a la sang es produeixen diversos efectes que hem enquadrat en set estats en el procés de la ingesta alcohòlica. En primer lloc hi ha l'estat de sobrietat, en segon l'estat d'eufòria; continua en el tercer lloc l'estat de confusió; el quart és l'estat d'estupor; el cinquè és l'estat de coma; i per ultim hi ha el de la mort.
La dependència de l'alcohol genera trastorns del sistema nerviós central, problemes hepàtics, problemes hematològics o de la sang, gastrointestinals, sexuals i reproductors, ja que afecta també en els embarassos.