divendres, 29 de novembre del 2013

Marc Redondo: «Vull fer basquet fins que em mori»

 
    
Joan David Molina i Marc Redondo Castilla 

Ara entrevistarem Marc Redondo, jugador numero 12 de l'equip de Premià de Mar de basquet, aqui volem fer unes preguntes.

-Quan vas començar ha fer basquet?
- Porto deu anys fent bàsquet i vaig començar als quatre anys.
- Penses deixar de fer basquet algun dia?
M'agradaria fer basquet fins que em mori.
- Quants jugadors juguen al teu equip?
- En el meu equip en som 12.
- A quines hores entrenes?
- El dimarts de 19:30h a 21:15h, el dijous de 19:1 5h a:20:45h i el divendres de 19:00h a 20:15h. El dissabte tinc partits a les 9:00h.
- Com es diu el teu entrenador?
 El meu entrenador es diu Adrià Muñoz Perea.
- Contra quins equips esteu jugant?
- Fins a desembre estem jugant contra aquests equips: Boet-Mataró 2, L'arca del Maresme, Masnou, Sant Pol 07, Aecam 3 i Valldemia. Pel que fa als resultats pot consultar-se la pagina del club.
-Ho fas millor respecte els altres?
- Sí respecte a alguns.
- Per què vas començar ha fer basquet i no un altre esport?
- Quan jo tenia quatre anys, ma mare em va dir si volia fer bàsquet o waterpolo i vaig decidir bàsquet.
- En quina categoria sou?
  Som en el nivell C però hauríem de ser en el B perquè als equips del C els guanyem de molt.
- Quantes parts jugueu? I quan dura cada part?
  Juguem quatre parts de deu minuts cada part.

divendres, 22 de novembre del 2013

El treball de recerca ideal

http://www.quimicaysociedad.org/wp-content/uploads/tallers-fes-recerca_parc-cientific-de-barcelona-460x306.jpg 

Marta Guerrero i Yurima Torres

Com cada any a l'Institut Premià de Mar, a Batxillerat, es fa el treball de recerca, que representa el 10%de la nota global. Una estudiant anomenada Anna Jiménez que va a segon de batxillerat, ha volgut fer unes pràctiques del treball de recerca a la Universitat de Barcelona.
Es tracta d'un programa que ofereix la possibilitat de dur a terme la part pràctica del treball als laboratoris del Parc Científic de Barcelona; tutelats per un investigardor que, a més, proporciona assessorament en l’elaboració del treball.  
L’Anna i més gent interessada en aquest treball, l'ha triat perquè vol estudiar medicina o perquè simplement li agrada, l’Anna és una d’aquestes persones que vol estudiar medicina i ficar-se de cap en aquest món. Ella sabia lo que volia fer, i si no hi havia places per al Parc Científic de Barcelona se n'hauria anat al Programa Argó, que és el Programa de transició entre la secundària i la universitat de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Tenia les idees clares, encara que és un treball llarg i li hagis que dedicar moltes hores. L'estada treballant a la Universitat va durar el més el juliol i principis de setembre. Podem dir que en la seleactivitat t'ho estàs jugant tot perquè és determinant en els estudis que vols fer un cop entris a la Universitat. Ella ja sap el que faria si no hi entrés: seria farmacèutica.     
El treball de recerca consitia en esbrinar i estudiar com anaven les màquines, els laboratoris, etc. L’Anna, com molta altra gent que a volgut fer aquest treball recomana als estudiants que vulguin estudiar medicina o no saben què fer per al treball de recerca, aquesta gran experiència.

dimecres, 20 de novembre del 2013

Un dia t’animes, et poses a dir “va vinga!” i em vaig posar de director d’institut.

 Sara Rodríguez i Claudia Esparza

Entrevistarem a Bernat Ancochea, director del institut Premià de Mar i professor de Matemàtiques. Viu al Masnou y va estudiar a la Universitat Autònoma de Barcelona.
- Quan fa que ets director d’un institut? I del Institut Premià de Mar?
  Ara ja fa tres anys que soc director en aquest centre, i en el 2.000 vaig ser director del Serra de Marina
- Com va ser que vas arribar-hi a ser director d’institut?
 Bé, un dia t’animes et poses a dir “va vinga!” i em vaig posar de director d’institut. I bé, en aquell moment no hi havia ningú que volia ser-ho i no hi havia cap competició, així que em vaig posar jo de director.
En el cas del Serra de Marina, hi havia una votació del professorat, aleshores, era per eleccions del professorat per ser director, i ara en el institut nou a sigut per nomenament directament de l’administració.
- El càrrec de director, quines feines comporta?
 Jo crec, que ser director és com ser director d’orquestra, que a d’estar pendent de tot, no es el que fa la feina si no que supervisa que la feina es fa i es fa bé, algunes coses si que les haig de fer evidentment, però sobretot, el que fa es això com si dirigissis una orquestra, has d’estar pendent de les coses que has de fer, cadascú fa les seves funcions.
- Es complicat ser el director d’un institut que té tants alumnes? Per què?
Bé, per una banda, pot ser molt complicat i per un altre no tant, si tens un grup de persones que són les que estan als càrrecs següents, podríem dir una mena de cercle de col·laboradors d’assessors i tota aquesta gent funciona correctament en principi les coses funcionen que es el que està passen ara.
- Quants cicles formatius hi ha a l’institut?
Doncs mira, se quins hi ha però no me'n recordo mai de quants hi ha. N’hi ha bastants, com 5 famílies, qui sap això es l’Àngels si un cas després li pregunteu a ella.
- I haurà més cicles formatius els cursos vinents?
  Estem intentant posar més cicles formatius, ens han tret un aquest any però estem mirant avera si podem posar un més o un cicle mitjà, que sigui també superior.
- Perquè no hi ha cicle formatiu o mòduls de perruqueria?
Això es més cosa d’administració, però suposo que no posen perquè a Mataró, Badalona i mes lloc propers a Premià ja n’hi ha.
- De jove ja volies ser director, o volies ser un altre cosa?
 No, no, jo de fet volia estar a la Universitat però al final vaig acabar en un Institut i per això la feina sempre m’ha agradat molt, i al final em vaig posar de director perquè em va agafar un rampell.
- I estàs content de ser director?
Si, però insisteixo, estic content perquè tens l’equip de gent que funciona molt bé i això és important.
- Per quina causa els alumnes ja no tenim quasi excursions?
Bé, es continuen fent sortides i excursions però el que passa és que a uns cursos els tocarà sortir més que d’altres.
- Quina diferència hi ha entre el càrrec del director i el del cap d’estudis?
És molt diferent, com t’ho diria, jo soc l’executiu, sóc el que firma el que decideix el cap d’estudis, però el que actua de tota manera és el cap d’estudis. Jo el que faig és referendar el que ell ha decidit.

La solidaritat no degenera



Hajar El Aloui i Dounia El Mssail

El disc de La Marató, que aquest any arriba a la 22a edició, es vendrà el diumenge 1 de desembre. El disc compta amb 32 artistes que interpreten divuit cançons i porta per títol “La solidaritat no degenera”. Cada any s'intenta que hi participin músics i autors diferents. Tambè hi ha el llibre sobre la marató amb 16 autors.
El director de TV3, Eugeni Sallent, ha detallat durant la presentació del llibre i el disc que en les vuit edicions anteriors s'han venut més d'un milió de còpies que han suposat una aportació de quatre milions d'euros a les diferents causes que s'han tractat.
Enguany La Marató de TV3 tractarà sobre les malalties neurodegeneratives. Del l disc se n'han fet 215.000 exemplars. Es podrà  trobar a les llibreries i també a la botiga de TV3.
La cançó  més destacada  i la protagonista del disc es titula “Cinema Paradiso” de Santiago Auseron. Aquesta cançó parla sobre els seus desitjos  i ens expressa els seus sentiments, sobre La Marató. Santiago Auseron Marruedo, també conegut com Juan Perro, és un cantant i compositor espanyol. Va ser compositor i vocalista del grup musical Radio Futura.

divendres, 15 de novembre del 2013

Una xerrada d'internet segura al Institut Premià de Mar


Achraf Maanani,Eugeni Pradas.



El dilluns 11 de novembre els mossos d’esquadra una xerrada sobre l’ús segur de les xarxes socials i d’Internet, com a part d’una campanya de sensibilització a l’entorn dels riscos d’una pràctica habitual entre el jovent.
Està pensada per a pares i mares d’alumnat de totes les etapes, per al professorat, i per a l’alumnat de post obligatòria.
Es va fer a la sala d’actes de l’edifici Serra de Marina, a les 19h.
Internet és una eina amb molt avantatges i des-avantatges. Aquest ha sigut el tema de les xerrades oferides pels mossos d’esquadra als alumnes de 3r ESO. En relació als aspectes negatius, ha denunciat  els problemes d’aïllament i addicció que pot provocar, juntament amb els continguts inadequats, estafes publicitàries, pirateria digital o enganys sobre la identitat.
Els objectius principals d’aquestes xerrades destaquen la intenció de conscienciar els adolescents dels diferents perills que s’amaguen darrere d’Internet i de les xarxes socials; a més a més també es pretén donar a conèixer algunes de les diferents activitats il·lícites més comuns en les quals poden incórrer o bé poden ser víctimes els adolescents i també alertar de l’increment de les possibilitats d’aïllament social o problemes de socialització que pot provocar l’ús excessiu d’Internet. Des del centre ens adonem de l’importat paper que juguen en aquestos temps les tecnologies de la informàtica i les comunicacions en els adolescents i volem que el nostre alumnat estigui preparat, conscienciat i tingui tots els recursos necessaris per utilitzar-les.



La Marató de TV3 passa pel nostre institut



Aquest any a la Marató de TV-3  és dedicara a les malalties neurodegeneratives, i les mes centrades seran el Parkison, l’Alzheimer, l’Esclerosi Múltiple i l’Esclerosi Lateral Amiotròfica.
Ha vingut un col·laborador de la Marató de TV-3 que es diu Alejandro Hervas i ens a explicat una mica quins eren els símptomes de cada malaltia i que cada dia s’entrega molt temps a investigar aquestes malalties i a moltes mes. Aquestes malalties son incurables però amb tractament i alguna pot arribar a ser mortal. Tampoc es contagien, ni s’operen ni s’hereten. Totes les recaptacions aniran destinades a investigar aquestes malalties. No costa res ajudar a la gent que ho necessita i per una bona raó.

dimecres, 13 de novembre del 2013

Milers de morts al pas de l'huracà "Yolanda" per les Filipines

Sergi Sevillano i Maria Martin


 

El president filipí, Benigno Aquino, ha assegurat aquest dimarts que el balanç de víctimes mortals per el pas del tifó "Yolanda" estarà entre las 2.000 i las 2..500 i no las 10.000 de las que es van arribar a parlar al dia següent de la tragèdia, si bé ha admès  que encara  hi ha 29 comunitats en les que no s'ha arribat a contactar des de el divendres.
El tifó Haiya podria haver provocat milers de morts després del seu pas per les Filipines divendres passat. Dos dies després de la catàstrofe natural, el ball de xifres no para. Almenys 300 persones haurien perdut la vida i 2.00 han estat donats per desapareguts a l'illa filipina de Samar, a l'est del país, segons ha declarat avui un portaveu de les autoritats filipines als mitjans locals. Hores abans, a la veïna illa de Leyte, el cap de la noticia regional, Elmer Soria, va declarar que el governador provincial, Dominic Petilla, ha apuntat que el nombre de víctimes mortals podria sobrepassar les 10.000 sol en aquesta regió, la majoria per causes de ofegament i ensorrament d'edificis. El tifó es dirigeix cap el Vietnam, on hi han estat desallotjades 600.000 persones i s'han tancat els aeroports del centre del país. Es tracta d'una crisi humanitària.

Enric Bustos: "Sí, seguirè fent música"


Marc Redondo i Juan David Molina

Hem fet una entrevista a un noi que va al institut, i que tambè va al colegi; es diu Enric Bustos i l'hem fet unes quantes preguntes:       
- A quina edat vas començar a fer música?
Als 6 anys.
- Et sens avançat en l’apartat de la matèria de música, comparat amb els altres?
Sí, una mica més de diferència.
- Quin instrument toques? T’agradaria tocar un altre?
Toco el baix i la guitarra i m’agradaria tocar la bateria.

- La música és la teva matèria preferida?

No, és l’esport.

- A l’escola de música, tens el mateix nivell o vas avançat o creus que ho vas respecte els altres?
Sí, perquè porto més temps que els altres.
- Tens un grup de música?
Sí, en tinc un.
- Quins dies fas música i a quines hores?
El dimarts de 15:30 a 16:30, el dijous de 15:30 a 16:30 i el divendres de 16:30 a 17:30.       
- Què creus que tindrien que millorar a l’escola de música?
La manera de fer classe els professors.
- Quants sou en el vostre grup de música? T’agradaria que s’apontes algú més?
Som set i si que m’agradaria que s’apontes algú.
- Seguiràs fent música? Fins quina edat creus que ho deixaràs?
Sí seguirè fent música i crec que ho deixarè els 16 o 17 anys.







El cigarret electònic apareix al nostre entorn


 Dounia El Mssail i Hajar El Aloui

Quan ja s'havia desterrat el tabac dels espais públics, apareix el cigarret electrònic, que aprofita un buit legal i irromp a molts negocis que fins i tot arriben als centres educatius. Els més efectatas i els que més l’utilitzen en aquest cas són els adolecents i els joves. Diverses botigues especialitzades confirmen que, un segment important de compradors són pares que compren el dispositiu per als seus fills amb l'objectiu que deixin el tabac.
Aquests dispositius, que en molts casos es publiciten com a mètode per abandonar el tabaquisme , no gaudeixen del beneplàcit dels especialistes mèdics,  peró encara  no se sap si és un producte tòxic ,encara hi així s'adverteixen i ho desaconsellen com a substitutiu del tabac convencional.
Per això és una amenaça per a la salut pública. Cal veure si hi posem les mateixes limitacions que al tabac, per això molts llocs n'han prohibit per normativa interna l'ús dins i fora dels seus centres, en una mesura equivalent a la normativa del tabac.


divendres, 8 de novembre del 2013

Visita de la selecció veneçolana de waterpolo a Premià de Mar

Equip cadet del Premià amb L'Ivan Pérez
Dimecres 6 de novembre a la piscina municipal del Club Natació Premià van rebre la visita de la selecció de waterpolo veneçolana, amb el seu entrenador Ivan Pérez, ex-jugador de la selecció espanyola i de molts equips reconeguts, com Club Natació Atlètic Barceloneta, CN Barcelona, CN Sabadell i el CN Terrassa i molts més.
Va ser un partit d’entrenament d'allò mes interessant. El nostre equip és va créixer contra una Veneçuela molt potent i molt rapida, però el Premià no es quedava darrera. També vam estar força ràpids i molt motivats. No es van marcar gaires gols, però si molta transició de nadó i de xuts. Només era un partit  d'entrenament per arrancar a punt als jocs d’Amèrica i no és jugava res de res.                                                                                                     
                                          

Banc d'aliments

Sergi Sevillano i Maria Martin




L’esglèsia de Premià de Mar i de Premià de Dalt, juntament amb els ajuntaments, faran una recollida d’aliments, per donar-los a les persones més necessitades del poble. Es poden fer donacions de dos maneres diferents: del 8 al 10 de novembre les podeu donar a les escoles que col·laboren, o el 8-9-15-16 de novembre, que la podeu fer a tots dos Sorli Discau de Premià de Dalt.
Les escoles que hi col·laboren són totes les de Premià de Mar i totes les de Premià de Dalt. Durant el període, poden aportar tot aliment que no sigui perible. Aquests són tots els aliments que es recolliran: oli, conserves, llegums, pasta, tomàquets, llet, farina, sucre i galetes.
Aquesta iniciativa ajuda a treballar valors importants com la solidaritat i el consum responsable.
Els alumnes es consciencien de la importància del ser davant del tenir, d’afortunats que som per tenir cobertes les nostres necessitats bàsiques i de les dificultats que moltes famílies, tan properes, pateixen diàriament.

dimecres, 6 de novembre del 2013

L'experiència Comènius

Paulina Terol Laborda

El dia 7 d’octubre, vuit estudiants de l’IPM vam tenir l´oportunitat de gaudir un viatge a Nottingham, ja que formem part d’un projecte anomenat Comènius i aquest ens l´ha subvencionat.
Amb nervis a la panxa i roba d’abrigar a la maleta, ens vam reunir tots a l’estació de Premia. Unes hores més tard, arribàvem neguitosos a l’escola anglesa, on els nostres corresponsals venien a buscar-nos per anar a casa i conèixer les famílies.
Dimarts, després de delectar-nos amb un gran esmorzar, els anglesos  ens van fer una visita per l’escola immensa, (que em va recordar a l’escola d´alguna novel·la de màgia). Tot seguit, vam anar a gaudir de l’únic dia assolellat de l’estada. Vam estar visitant uns horts que tothom podia llogar, per un preu molt baix, i disfrutar d’una collita pròpia de pomes, flors.
L’endemà, amb un clima molt “angles”, vam fer una excursió a unes cases que estan construïdes i es mantenen d´una manera ecològica i sostenible. Vam aprendre després algunes coses simples per disminuir el consum d’electricitat, i així, la petjada ecològica.
Seguit amb la programació, dijous, després d’un llarg trajecte amb autocar, vam arribar a la universitat de Nottingham, on vam aprendre que una gran instal·lació també pot cuidar el medi ambient.
Segurament, l’últim dia sota vigilància de professors,vam cansar-nos passant un dia escalant i fent caiac. Finalment, vam sopar tots junts i vam celebrar una entrega de diplomes.
Per acabar, el cap de setmana. Alguns vam tenir l’oportunitat d’assistir alguna o algunes festes angleses, i vam comprovar diferències amb la festa espanyola com poden ser els horaris i el tipus de festa.
Finalment, aquest cop amb tristor a l’estómac, molts bons amics i promeses de tornar-nos a veure a la maleta, vam tornar cap a l’aeroport del part, tornant de nou a la rutina.


                                           Transcrit per Marta Guerrero i Yurima Torres                                                                                                                           

Taller formatiu al Banc dels Aliments

Maria Martin

El 16 d’octubre, a La Pedrera , amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, la Fundació Alícia i Fundació Catalunya- La Pedrera en col·laboració amb el Banc dels Aliments de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, han impartit un taller formatiu especialment dissenyat per a voluntaris i altres persones relacionades amb entitats de cooperació alimentària amb l'objectiu que les persones que participen en projectes per repartir aliments a la població que ho necessita coneguin les bases que permeten mantenir una alimentació saludable i segura per poder orientar i assessorar adequadament als seus usuaris. Està lligat amb el tema principal del Dia Mundial de l’Alimentació: “Sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició”.
La part pràctica del taller ha estat a càrrec de Sara Pareja, dietista-nutricionista de la Fundació Alícia i Marc Puig-Pey, cuiner de la Fundació Alícia
Els principals continguts tractats han consistit en consells per a una alimentació saludable, exemples de menús setmanals, consells de compra per complementar les donacions amb aliments frescos, de baix cost, com es poden cuinar els aliments que es reben i normes bàsiques de seguretat alimentària.
El Banc dels Aliments és una fundació benèfica privada, independent i sense ànim de lucre, que té com a objectiu lluitar contra la fam d’aquí, evitar que els aliments consumibles però no comercialitzats siguin destruïts i, finalment, fer-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn més immediat.

dimarts, 5 de novembre del 2013

T'agradaria fer comerç i màrqueting? Apunta-t'hi!

Sara Rodríguez i Claudia Esparza.

Aquests estudis donen accés al grau superior de formació professional. Aquest estudis són postobligatoris i capaciten a tots aquells que estudien aquest grau per obtenir i elaborar informació relacionada amb el mercat. Aquest grau gestiona, el plans d’actuació corresponents a compres, logística i venda de productes i serveis. Després d’acabar aquests graus hi han varies sortides professionals, entre elles estan: El director comercial que és el màxim responsable del departament comercial,
el tècnic en gestió compra i venda que s’encarrega d’obtenir i elaborar la informació referent al mercat, el producte, el preu, la distribució i la comunicació, i per gestionar els plans d'actuació corresponents a compres, logística i venda de productes i / o serveis, a més de supervisar la realització d'acord amb les instruccions rebudes i la legislació vigent, el tècnic en màrqueting que necessites tenir els coneixements de ciències socials i jurídiques, el tècnic en treballs d’investigació comercial que és la disciplina que s’ocupa de proporciona informació necessària per ajudar a la presa de decisions que afavoreixin l’èxit en la comercialització dels productes o serveis que ofereix una empresa i l’ajudant del responsable de logística que és qui ajuda a transportar el producte a altres llocs.
Per tenir accés directe has de tenir el títol de batxillerat, tenir el títol de tècnic o tècnica superior o especialista, haver superat el segon curs de batxillerat de qualsevol modalitat de batxillerat experimental, haver superat el curs d’orientació universitària, (COU) o el preuniversitari, haver superat el curs espècific per a l’accés als cicles formatius de grau superior, tenir qualsevol titulació universitària o una d’equivalent o haver superat la prova d’accés  a la universitat per a majors de 25 anys. Les persones que no compleixen cap dels requisits esmentats han de superar una prova d’accés. Has de tenir 19 anys per presentar-t’hi.

Dia mundial de l'alimentació

Sergi Sevillano i Maria Martin.

El passat 16 d'octubre va ser el dia mundial de l'alimentació, proclamat l'any 1979 per la conferencia de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació. Aquest dia el celebren més o menys 150 paisos diferents de tot el món. 
El Dia Mundial de l’Alimentació pretén conscienciar la societat sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa. volen baixar les xifres de morts per fam, desnutrició... L'any passat van morir quasi  set milions de persones en tot el món per fam i desnutrició. Avui dia hi ha 840 millons de persones que pateixen desnutrició . Si tots els humans possésim un dòlar a l'any, això no passaria. Això és el que vol fer la FAO i el dia mundial de l'alimentació.


Pagina de la FAO