Els “informers” són pàgines anònimes de Facebook on les persones poden enviar les seves xafarderies i desitjos més íntims, i els responsables dela pàgina s'encarreguen de transmetre literalment els missatges que els usuaris de Facebook lliurament envien, de forma privada.
L'informer garanteix que els missatges seran publicats de forma totalment anònima, sense modificar-ne el contingut i independentment de la seva opinió personal. Aquesta possibilitat de publicar en l’anonimat fa que molts usuaris utilitzin aquest recurs.
Els missatges seran publicats sense comprovar si el que es diu és cert o no. Aquesta responsabilitat recau en la persona que els envia. Les publicacions van des de declaracions d’amor fins a queixes de persones o llocs. També poden ser rumors de persones, xafarderies o disputes entre diverses persones.
Després de dues setmanes de la creació de l’informer, el fenomen s'ha estès com la pólvora desde universitats, instituts, discoteques, barris, districtes i fins a ciutats senceres.
La Generalitat ha demanat a Facebook que agilitzi el procés de tancament de les seves pàgines de xafarderies associades a un centre educatiu, a partir del moment en què es denunciï una calúmnia o injúria, ja que encara que es desconegui la identitat de qui ha enviat el missatge en qüestió, qualsevol persona té dret a protegir la seva intimitat. La petició s'ha fet a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat.
Un dels punts en el qual vol incidir Facebook és en la detecció de pàgines Informer administrades per menors d'edat, segons van explicar fonts del govern. S'han presentat varies denuncies darrerament, als Mossos d'Esquadra per delictes contra l'honor als Informers.
Es recomana que en cas que alguna persona vulgui presentar alguna denúncia davant l’existència d’un possible fet penal basat en injuria o calumnia, el primer que s’ha de fer és una captura de pantalla per adjuntar-la a l'escrit de denúncia i lliurar-la a comissaria.
Per poder saber i tenir més informació sobre l’informer, les autores d'aquest reportatge hem intentat posar-nos en contacte amb les persones creadores de l’informer INS Premià de Mar a través de Facebook, però no ho hem aconseguit perquè no han contestat als nostres missatges.
Sara Parkinson, Alba Ferré i Elena Sola
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.