Els passats mesos de desembre, gener i febrer, els alumnes de 3r d'ESO van assistir a una xerrada sobre la sexualitat. La Sílvia Berruezo, infermera de l'ambulatori de Premià de Mar, va explicar-nos de manera oberta el tema de la sexualitat, els mètodes anticonceptius i les malalties de transmissió sexual (MTS), és a dir, com gaudir d'una activitat sexual sense patir riscos ni infeccions.
A part d'aquestes xerrades informatives, hi ha una consulta oberta cada quinze dies, els dimarts a les 9:15 h. aquí a l'institut de Premià de Mar. Per a l'àmbit local, els dijous a la tarda acudeix una altra infermera al Centre Cívic, per qualsevol dubte i/o aclariment, per a joves de 18 a 20 hores.
Per poder saber-ne més sobre aquest àmbit, hem pogut gaudir de fer-li una entrevista a l'infermera Sílvia Berruezo:
Pregunta: Com a infermera, vols incitar els adolescents per conèixer bé el món del sexe? Per què?
Incitar no, només vull donar informació i donar a conèixer el món del sexe tal i com és. Perquè hi ha moltes conductes de risc. Des de sanitat veiem que hi ha molts embarassos no desitjats. I és una conducta de prevenció.
P: Com us distribuïu les infermeres a les diferents escoles?
Les que ens dediquem a salut i escola som tres de les vint-i-quatre infermeres de la zona de Premià. D'aquestes tres, a cada una li pertoquen dues escoles, tant públiques com privades.
P: Què en penses de les xerrades que has fet a 3r ESO fins ara?
És la meva feina i em sento molt a gust fent-la, i m'he sentit molt ben tractada i acollida per part dels alumnes. Tenen una bona conducta i molt respecte, tot i que m'ha sorprès perquè en altres escoles no han estat atents.
P: Quins avantatges i inconvenients tenen aquestes xerrades?
Els avantatges són donar informació per part d'un professional sanitari. I els inconvenients, potser algú es pot sentir ofès per alguna cosa que hagi dit. Però aquest tipus de gent ve després a parlar en privat amb nosaltres.
P: Penses que els adolescents són els que pateixen més les malalties de transmissió sexual? Per què?
No, però hi tenen més possibilitats, ja que es posen en risc per primer cop, i no tenen la suficient informació preventiva sobre els mètodes anticonceptius. Però no tots els joves tenen per què patir malalties. A mesura que creixen i tenen més relacions sexuals, més possibilitats tenen de patir malalties.
P: Parla'ns una mica de com reaccionen els adolescents. Notes que ja ho saben tot, o que els falta informació?
Creuen que ho saben tot, però els falta la meitat de la informació. Recorren als amics per saber-ne més, però ells no són la font més útil, és igual que Internet, que hi ha molta informació, però poc vàlida. També crec que hi ha molts mites en el tema de la sexualitat.
P: És fàcil fer aquest tipus de xerrades a instituts on tothom es riu?
No ho sé si és fàcil o difícil, només sé que és part de la meva feina, i també depèn de l'actitud de l'alumnat.
P: Podries fer-nos cinc cèntims de què és la sida?
És una malaltia de transmissió sexual, que es pot transmetre pel contacte amb la sang o per via sexual (quan el semen entra en contacte amb la vagina). Et baixa la immunitat de les defenses, i pots agafar altres malalties ràpidament i no curar-les, i et pots morir per exemple amb una grip. Hi ha certes malalties que s'acostumen a agafar quan pateixes la sida. Abans la sida era una malaltia mortal i ara és crònica, és a dir, que ja estan començant a investigar sobre aquesta malaltia i produint-hi vacunes i altres tractaments.
P: Creus que a l'hora de fer les xerrades, et vas oblidar d'alguna cosa important a dir que pogués interessar als alumnes?
Crec que no, perquè no sé el que pot interessar als alumnes si no m'ho pregunten. Síque és cert que les classes van ser curtes i no va donar temps d'explicar-ho amb detalls.
P: Creus que pots ajudar a solucionar els dubtes i problemes dels adolescents?
Amb uns sí i d'altres no! No sóc Déu! Molts sí, dubtes molts des del punt de vista sanitari.
Sara Llerena i Guillem Tur
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.