Jan Ródenas.
divendres, 30 de març del 2012
Una nit de tempesta
Acromatòpsia, la vida en blanc i negre
Last Monday, Neil Harbisson came to INS Premià de Mar to give a lecture to the students of 2nd of Batxillerat talking about a very rare color-blindness.
Neil suffers a genetic disease called achromatopsia, which consists in seeing in black and white. He told us about his childhood, how much this disease made him hate colours and how he could realise they are everywhere. His life began to change when a man developed for him a device that could turn colours into sound, making every colour sound different from the others. Though this device bothered him a bit at first, he started to distinguish every colour. He wanted to experiment with them so he became an artist. The eyeborg changed him so much, that now it's an extension of his body and a sixth sense that from then on he's always carried.
The colour-hearing sense has helped Neil start a brand new life where the food, the dressing and even the faces have their own melody; and opposedly, every song and voice has its own colours. As he has realised that cybernetics can help people with different kind of problems like his, Neil Harbisson has created a foundation that introduces us to a new type of technology which amplifies the abilities of human beings.
There are lots of discussions about this way of improving ourselves: some say that it's not ethic, and some others say that everyone can do whatever they want with their body. In my opinion, this technology should be applied only on people who need it to fix any part of their body. While he was talking, Neil said that from his view point it's better to hear the colours than to see them; some of the students think that it is not, because listening the colours is an attempt of seeing them.
I think none of these opinions are really true, because we haven't got any experience of having both senses at the same time to be able to prove it. It was a very grateful lecture with lots of incredible and interesting points. He explained very well to make the students have a good time, we thank him very much for coming and I am sure we would all be glad of having him back.
Jaume Martínez Riera, 2n Batxillerat B
Excursió al Cosmocaixa
Després del viatge en autobús i d'esmorzar, van començar les activitats programades.
Una d'elles va ser recórrer pas a pas l'evolució de les espècies, des del l'inici de la vida fins a l'actualitat, seguint l'ordre d'esdeveniments i fets que ens han portat al nostre present.
Mentre un dels dos grups de treball realitzava aquesta activitat, l'altre grup responia un qüestionari sobre diferents temes que van haver de cercar al museu, tot llegint la informació dels panells i pantalles per després contestar les diverses preguntes sobre les cèl.lules, l'ADN o cientifics i investigadors com Lamark o Darwin.
Abans de canviar el torn entre els dos grups, van reunir-nos tots a la sala Omega, on ens van fer una conferència sobre el so, les ones sonores i com es transmeten. A continuació, vam poder participar en diferents experiments on ens van ensenyar com actuen les ones i els cossos. Després de fer totes les activitats, vam poder estar al museu pel nostre compte durant uns vint minuts que vam aprofitar per observar la resta d'experiments que hi ha, són molts, curiosos i divertits.
Informa: Ariadna Sans
dijous, 29 de març del 2012
La gran pedalejada
El passat dimarts dia 27 de març, els alumnes de 1r de Batxillerat de l'institut Premià de Mar van fer una sortida en bicicleta al Bosc Vertical, situat a Dosrius-Canyamars. Els ciclistes es van trobar a la porta de l’edifici Serra de Marina i van portar a terme el recorregut anant pel passeig marítim direcció Mataró i després continuaren per la riera d’ Argentona.
El camí d’anada va ser feixuc però la gent anava tirant força bé pensant que a l'arribar allà la recompensa seria bona. Tenint forces, els ciclistes després de fer una pausa, menjant alguna cosa, varen dedicar-se a l’aventura. El Bosc Vertical consisteix en vàries activitats a l’aire lliure, com tirolines, lianes, ponts, passarel·les, xarxes..., hi ha diversos nivells. Més tard, quan varen acabar de fer els circuits, van menjar alguna cosa per reposar energia per fer el viatge de tornada.
Tothom va quedar força cansat, però l’excursió va ser molt divertida.
Georgina Tur, 1r de Batxillerat
dimarts, 27 de març del 2012
Taller de cuina romana a la Boqueria
El passat dimarts 13 de març, sense cap tipus de superstició, els alumnes de llatí de 4t d'ESO vam assistir a un taller de cuina romana al Mercat de la Boqueria de Barcelona.
Aquesta sortida consistia en aprendre com menjaven els romans i quins eren els seus aliments predilectes. Per fer aquesta activitat vam estar amb la cuinera Eulàlia Fargas i la seva ajudant, l'Àngela.
Primer de tot vam tenir un temps lliure per estar pel mercat, fer fotos, mirar preus, informar-se de quins aliments utilitzaven els romans...
A les 10 del matí va començar el taller. Primer de tot l'Eulàlia ens va fer una petita introducció del que era la cuina romana, i després de preparar-nos vam començar amb el taller.
El menú del dia que vam preparar va ser:
De primer plat pèsols amb api, ceba i gàrum (una espècie de salsa que hem modernitzat, els romans l'utilitzaven molt, però amb una recepta diferent a l'actual).
De segon vam preparar vedella amb mel, panses, api i, com no, gàrum.
I per acabar, de postres vam fer el plat que més va triomfar i que avui en dia encara cuinem, les típiques torredetes de Santa Teresa, fetes amb pa, llet, canyella i mel.
Després d'aquesta estona cuinant, vam parar taula per començar a menjar com romans, la veritat és que va ser una activitat interessant de la qual vam sortir tots molt contents.
Quan vam acabar aquest ràpid dinar, l'Eulàlia ens va sorprendre amb un detall per a tots nosaltres, ens va regalar un llibre de cuina per a totes les edats, però sobretot per als adolescents, perquè comencem a cuinar nous plats, coneguem nous aliments i adquirim nous hàbits en la nostra alimentació.
Acabat aquest taller, tots els alumnes vam anar a fer una ràpida visita per Barcelona, però sobretot per fotografiar l'antiga muralla romana que es troba a la plaça de la Catedral de Barcelona i participar en un Google Maps col·laboratiu.
Fins aquí va durar la nostra visita per fer de romans i de romanes per Barcelona, i pel que sembla tots vam quedar ben satisfets.
Yasmina Berkane Pais
4t Opt. 1 Llatí
dilluns, 26 de març del 2012
Els alumnes l'intercanvi alemanys a Empúries
Els alumnes de l’intercanvi i els alemanys el divendres 16 de març vam anar a Empúries, l’antiga ciutat grecoromana. Durant la visita vam poder veure diferents llocs de la ciutat (fòrum, termes, domus, vil·laes...). Després vam anar a la ciutat romana on hi havia el fòrum, l’encreuament del Decumanus i el Cardo. Després de l’excursió vam anar a la platja de l’Escala, on vam dinar i jugar (alguns), altres estaven prenent el sol mentre altres xerraven. Després vam tornar a Premià i cada parella se’n va anar a casa seva o van quedar amb els amics.
Enviats especials: Guillem Tur i Marta Sánchez.
Sobre la visita al TNC
dilluns, 19 de març del 2012
25 anys sense Foix
dilluns, 12 de març del 2012
Fem teatre al TNC
La nostra sortida al Teatre Nacional de Catalunya va començar quan una guia ens va venir a buscar i ens va portar a pels passadissos interiors del teatre fins una sala on ens van posar un vídeo on, en general, s’explicava tot el procés que s’ha de seguir des que a algú se li acut una idea per fer-ne una obra fins que l’obra en qüestió és presentada al públic.
Després del vídeo ens va portar a una sala taller, on ens esperava un actor. Aquí ens van explicar els mètodes bàsics d’interpretació. Aleshores, ens van separar en dos grups, cadascun encarregat de preparar una part de l’obra, el guió de la qual ens havien passat uns dies abans. En cada grup hi havia els encarregats de so, de llum, de maquillatge, de vestuari... i els actors. Cada grup va preparar i practicar la seva feina durant una bona estona i, finalment, la vam interpretar: cadascú la seva escena, un grup fent drama i l’altre fent comèdia.
Un cop acabat això, ens van deixar sortir per esmorzar.
Una hora més tard vam tornar al teatre amb la nostra guia. Llavors va començar la visita al teatre, però una visita només per VIPs, podríem dir. Ens van ensenyar les diferents sales on s’interpreten les obres, fins i tot vam veure un assaig real per una obra encara no estrenada. I ens vam trobar amb uns quants actors que baixaven a assajar, alguns del quals eren coneguts de la televisió. També ens van portar a les sales on guarden tot el material de les diferents obres que s’hi han fet, on guardaven tots el mobles i l’atrezzo. I a altres llocs on no hi solen portar visites.
I, finalment, després de tot això, la guia ens va deixar i, juntament amb altres instituts, vam entrar a la sala mitjana, on vam veure l’obra Baixos Fons. Aquesta és la mateixa obra que nosaltres havíem estat interpretant a la sala taller. Realment, la nostra versió de l’escena no tenia res a veure amb el que vam veure després.
Tot i això ens va agradar molt, l’obra. I la sortida en general va ser simplement magnífica.
Crònica de Maria Fuentes
dijous, 8 de març del 2012
Entre tots podem millorar l'institut
dimarts, 6 de març del 2012
DINAMARCA
Perquè la teva vida pot fer un canvi impressionant en poc temps. Viatjar et canvia a tu, i conèixer cultures noves et converteix en una nova persona, amb una ment oberta i una perspectiva diferent de tot el que veus.
Vaig arrivar a Dinamarca un 29 de juliol de 2011. Avui dia 5 de març ho veig tot amb uns altres ulls.
Dinamarca no és un pais totalment diferent al nostre però tot i així té les seves costums. Aquí he après a valorar el temps que passo amb les persones i aquells petits detalls com les abraçades o els petons, que aquí són molt valorats. Amb la família només encaixes les mans, però quan et fas molt amb algú pots arribar a donar una abraçada, i els petons ja són entre millors amics (normalment noies) o parelles.
Les hores de menjar, el sopar especialment, són molt importants, és aquell moment del dia en què parles amb la família i expliques tot el que has fet, s’ho reserven tot per a aquella estona que normalment pot arribar a ser una hora. La resta del dia és per a tu mateix, per a fer les teves coses.
Dinamarca és un pais precios per on pots passejar amb tranquil·litat, deixar una bicicleta sense lligar durant uns minuts o hores i tens un 99% de possibilitats que no passi res, un país on pots respirar tranquil. I més si vius en una illa com Bornholm, i aquest és el meu cas.
Bornholm és una illa situada entre Suècia i Alemanya, on hem anat a parar 6 estudiants d’intercanvi, que actualment són els meuls millors amics aquí, ja que ells estan vivint les mateixes experiències que jo... Això és màgic.
Des que sóc aquí, he crescut, sí, desgraciadament en tots els sentits... He après a raonar, he après noves llengues, he après a fer les coses per a mi mateixa, he après a valorar el que tinc i he après a aprendre dels altres. Viure un any fora de casa, en una família nova, parlant una nova llengua i començant-ho tot de zero; és l'experiència més impressionant que he viscut mai.
La veritat és que no sé com explicar tot això. El Joan Marc m’ha demanat que faci una crònica del meu any en aquest nou pais, però la veritat és que no puc resumir el munt de noves experiències que he viscut durant 7 mesos en un escrit... Aquest és el segon escrit que començo, el primer era avorrit i no m’agradava, aquest és més del meu tipus, és més “jo”, és dir, més confús :D
El meu any es podria resumir amb preguntes més comunes que et fan quan viatges a un lloc nou; I no et fa por marxar un any? I per què has triat Dinamarca? No trobes a faltar la teva família i els teus amics? No tens ganes de tornar? Per què vas decidir marxar? etc.
I així segueixen, preguntes complicades que no saps respondre, que no saps mai què dir i sempre et deixen en blanc.
Berta Canes
divendres, 2 de març del 2012
Una antologia amorosa
L’activitat anava a càrrec de l’actor Francesc Ten, que va néixer a Calella l’any 1968, i que actualment és Cap de Publicacions de la Universitat de Girona, i fa –com diu ell- sempre que pot d’ actor. I com a actor ha treballat en la sèrie “Ventdelpla”, en el muntatge de “Sonets de Shakespeare”, en l’espectacle “Les ratlles del món”, així com en múltiples lectures dramatitzades i recitals de textos.
En Francesc va ser l'actor que va interpretar els diversos textos amorosos que vam treballar a classe de català. Durant les setmanes anteriors a la visita d'en Francesc, tots els alumnes vam rebre un dossier amb un recull de diferents fragments de novel•les i poemes sobre l'antologia amorosa. Vam treballar aquests textos dividits en diferents etapes, l'amor platònic, el desig, la maduresa...
Alguns dels autors eren clàssics i altres contemporanis, per exemple Shakespeare, Àngel Guimerà, Joanot Martorell, Joan Salvat-Papasseit, Mercè Rodoreda o Pere Calders.
Els alumnes vam tenir la sort de gaudir d’aquesta activitat subvencionada per la Institució de les Lletres Catalanes, i agraïm especialment el treball d'en Francesc. Crec que els meus companys estaran d'acord que va ser una activitat molt productiva i molt original, ja que ningú de nosaltres no sabíem del tot com seria, i almenys a mi personalment em va agradat molt.
Yasmina Berkane Pais
Premià de Mar, 29 de febrer de 2012
Textos d’amor en veu alta
Va començar amb el tema de la declaració de l'amor i l'amor impossible, amb parts de Romeu i Julieta, Tirant lo Blanc i Mar i Cel. Després va continuar amb l'amor correspost amb textos de Mercè Rodoreda i Pere Calders, en què ens va demostrar que a vegades, l'amor sí és possible. Llavors va recitar “Si la despullava”, de Joan Salvat-Papasseit, el primer poema de la tarda, amb el qual va començar el bloc del desig i la sexualitat. I el van seguir “Mecanoscrit del segon origen” i “No em prens ni et prenc...”.
Però tot el bo i millor té un final, i arriba l'endemà i el final de les relacions “T'ho diré sense embuts: et deixo.” Amb aquesta frase començava el text d'Isabel-Clara Simó. Just després vam continuar amb la maduresa i el record, amb poemes de Gerard Vergés i Josep Carner. Per acabar, la plenitud i l'anihilació, va llegir textos de Joan Timoneda i Ausiàs Marc.
Gràcies a la passió que va demostrar l'actor en llegir els textos, ens va fer passar una hora agradable en què vam gaudir de la literatura catalana amorosa. Fins i tot va cantar una mica de la versió musicada per Raimon de “Só qui só”, escrita per Joan Timoneda. Malgrat el seu esforç, no va aconseguir que ningú s'hi afegís. Tot i que els textos no eren humorístics ni per riure-se’n, ell va fer diverses bromes, perquè la reunió fos més amena per a totes i tots. Esperem que l'activitat es repeteixi algun altre cop.
Damià Fulton i Arrufat, i Eloi Rodríguez Gaxas 4t d’ESO F
Les muses fan vaga
Esclaus de l'educació
Pregunta-li al mestre, segurament us dirà que és per reposar el contingut i perquè no se'ns oblidi.
Però, de veritat és útil? En períodes llargs, com serien les vacances d'estiu, els mestres potser tenen raó.
I que hi ha dels períodes curts, com les estones lliures entre setmana?
Ho preguntes als pares i, una majoria et diu que tenim massa deures però, també hi ha una minoria important que creu que és correcte que ens posin exercicis o bé que ens n'haurien de posar més.
Com que més deures? A veure si ens entenem: des de quan els pares que no són els que ens posen els resum de socials, han de dir-li als mestres que ens en posin més? A aquest pas farem problemes de matemàtiques fins i tot a la sopa! No es diuen vacances per que sí, es diuen vacances perquè ve del llatí vacans que vol dir lliure i desocupat.
Hi ha pocs mestres que posin pocs exercicis de matemàtiques o bé de biologia per les vacances. La majoria aprofiten i posen una llista inacabable d'activitats pensant, potser, que estarem tot el sant dia fent-los i que no voldrem sortir ni quedar amb ningú. Habitualment les persones que volen treure bones notes no poden negar-nos a fer-los i per tant són: ESCLAUS DE L'EDUCACIÓ.
Judit Giménez
Diferents embolcalls, el mateix contingut
No tot ha de ser en blanc i negre, pot ser gris!
Si dorms en un llit de pedres, segur que tindràs son!
Començant pels cargols que aguanten els respatllers. Com si no hi hagués una altra manera de subjectar-los!
Quants cabells ens hauran d'arrencar aquests maleïts cargols perquè s'adonin que aquest no es un bon sistema de construir cadires?
De fet, tota la cadira en si és el model ideal de cadira en el qual et passaries set hores al dia assegut: baixa, amb la fusta rosegada, el seient dur i petit i cada pota d'una llargada diferent. Segur que tron del Papa de Roma està inspirat en aquestes cadires!
I els professors que es queixen perquè no ens estem quiets a la cadira, mai s'han preguntat per què serà? Està clar que la nostra passió per parlar hi contribueix, però us asseguro que si les cadires fossin més còmodes, no tindríem tantes ganes d'aixecar-nos.
A més, tenim la famosa frase: "no t'aixequis i seu bé". Pot sonar tan bé quan la pronuncies ben assegudet en una cadira encoixinada i amb braços... Per què les cadires dels professors són tan còmodes, i les nostres tan incòmodes? In-com-pren-si-ble.
Per què no podem seure amb les cames encreuades, de genolls o de costat, encara que la nostra esquena ens ho demani a crits?
Incomprensible.
Mai entendrè com poden pretendre que ens passem set hores al dia assegut amb les cames encongides sota la taula, al cul adormit i l'esquena adolorida, sense aixecar-nos ni canviar de posició i, a més, parant atenció.
Jo, la veritat, podria parar més atenció asseguda a terra amb un coixí.
Ruth Margüenda (3r F)