La classe de 3r B el passat dia 8 d'octubre, al laboratori de biologia vam fer una observació de les cèl·lules bucals per començar a aprendre a fer preparacions i saber com observar amb el microscopi amb els diferents augments. Per poder realitzar aquest experiment principalment vam utilitzar blau de metilè, un portaobjectes, escuradents de fusta, vas de precipitats, cobreobjectes i un microscopi òptic.
- Només començar l'experiment ens vam fer una pregunta per tenir un objectiu i una idea de com ens pensem que seran les cèl·lules: quina forma i quin color tindran i amb quants augments les tindríem que d'observar. Aquest procediement en llenguatge científic s'anomena hipòtesi. La nostra hipòtesi és que les cèl·lules tindran forma de circumferència, estarán molt separades i podrem veure el seu nucli.
- Després de fer-nos aquesta hipòtesi vam fer un experiment per confirmar-la i poder observar les cèl·lules de la mucosa bucal. L'experiment és el següent:
- Agafem l’escuradents de fusta i freguem per la mucosa bucal.
- Sacsegem l’escuradents de fusta al portaobjectes.
- Tenyim la mostra amb blau de metilè.
- Un cop ho hem tenyit, rentem la mostra amb el comptagotes ple d’aigua intentant no rentar la mucosa bucal.
- Movem el portaobjectes fins que no quedi aigua.
- Una vegada tenim seca la mostra col·loquem el portaobjectes a la platina del microscopi.
- Observem amb els diferents augments dels microscopi, de més petit a més gran.
Nosaltres, la classe de 3r B, vam confirmar les nostres hipòtesis i per això hem volgut explicar aquest experiment tan divertit i científic que per un moment hem pensat que érem científics que investigaven la mucosa bucal. Qui sap si hi haurà futurs científics?
Aquí us deixo un vídeo amb el procediment que he seguit i imatges dels resultats final que vam observar amb el microscopi.