El darrer dijous 8 d'octubre, els alumnes de 4 d'ESO que feien com a optativa biologia i geologia vam anar d’excursió a la muntanya Montcabrer situada entre Cabrils i Cabrera de Mar.
A les 8:00 els professors responsables ens van donar un dossier que havíem de realitzar a mesura que anéssim avançant. A les 8:10 ja estàvem preparats per marxar! Vam avançar pels camps de cultiu situats darrere de l'institut fins a arribar al Mercat de la Flor, on vam començar a pujar per la riera de Vilassar.
Allà, vam poder observar que el terra de la riera estava format per petits fragments de quars, mica, feldspat, argila... que per culpa de l'erosió i el transport provocat per l'aigua els minerals es trobaven en aquelles condicions. Una vegada pujada la riera, els professors ens van explicar que la vegetació protegia el terreny i evitava que l'aigua s'emportés el terra, vam poder veure un clar exemple.
Vam continuar caminant fins arribar a la Riera de Cabrils on vam veure que als laterals hi havia murs alts per evitar que l'aigua es desbordés i sortís cap a la carretera i als camps de cultiu. Vam ascendir per la riera pujant cada uns 30 metres uns esglaons gegants que eviten que l'aigua agafi massa velocitat. Ens vam endinsar al poble de Cabrils i vam aturar-nos per descansar i esmorzar en un petit parc.
A continuació vam dirigir-nos cap a la muntanya. Un cop allà vam trobar un indret on es podia observar dues roques que han patit meteorització, una física i l'altra química.
En arribar al cim de Montcabrer ens vam fixar en el paisatge i vam acabar el dossier. Més tard vam començar el descens cap a l'institut.
Meteorització
química.
|
Meteorització física |